Mai mosoly: egy kis üveg napsütés
Csodaszép sárga, télen is napsütést varázsol a lakásba. Természetesen ez is akkor a legjobb ha házilag készül. Kicsit lekvár, kicsit krém. Kicsit édes, kicsit savanyú, imádom az ilyen elmebeteg kombinációkat. Sőt, hogy pikánsabb legyen tettem bele gyömbért és mentát is.
Ennél a receptnél rendkívül fontos, hogy kezeletlen héjú citromot vegyünk, mert mind a négy citromnak a héja kelleni fog bele, meg egyébként is mérget fölöslegesen ne vegyünk magunkhoz. Sajnos azonban, nehéz és drága találni olyan citromot, amit a csilli-villin tartó wax/viasszal ne kentek volna be. Javaslatom a nagyon drága bio, vagy az egyszerűen bárhol kapható kezeletlen héjú, ami azért, mert két nap után megszottyan, sokkal drágább. Úgy tudjuk megállapítani, hogy a citrom héja waxxal kezelt e, hogy amikor megmossuk ragadóssá válik a folyó víz alatt. Fontos az is, hogy ne a sziklakeménységű citromot kezdjük el feldolgozni, hanem várjunk vele egy-két napot , amíg picit összefonnyad. Így sokkal több levet nyerhetünk a belőle. Ehhez a művelethez egy szuper jó reszelő is kell, amivel csak a nagyon külső héjtól szabadítjuk meg a citromot úgy, hogy a kesernyés fehér-rész ne keveredjen közé.
Ez egy igazi angolszász különlegesség, amolyan citromvaj. Friss kalácsra kenve fantasztikus, vagy egy natúr croissant-nal is isteni. De a következő posztban, egy joghurtos pohárdesszertet készítek Nektek.
Összetevők:
150 g nyírfacukor vagy kristálycukor
100 g vaj
3 db egész tojás
1 db tojássárgája /én M-es tojást használtam)
4 db nagy bió kezeletlen!!!héjú citrom
3 ág menta
1 cm gyömbér
1 rúd vanília
Elkészítése:
A citromok levét kifacsarom, és beleöntöm egy hőálló edénybe ami ráillik egy vízzel teli lábasra, ugyanis a krémet vízgőz fölött kell főzni. Belereszelem hajszálvékonyan a citromok héját, nagyon apróra felaprítom a mentát és beledobom, valamint a megtisztított lereszelt gyömbért is beleteszem. A vajat felkockázom, és a citromléhez keverem, beleszórom a cukrot, vanília kikapart magját.
A lábasba vizet töltök és felforralom, majd e vízgőz fölött lassan kevergetem a citromos keveréket, amíg a vaj el nem olvad. Ekkor folyamatos keverés mellett hozzáadom a három egész tojást és egy tojássárgáját /itt kell megemlítenem, hogy a nagyon régi receptek között csakis fakanalat használnak a lemon curd kikeveréséhez, de nekem kézi habverővel sokkal könnyebb, habosabb állaga lett, szóval kézi habverőt is lehet használni/. Addig kell így a vízgőz fölött kevergetni, amíg krémes (pudingszerű) állagú nem lesz. Ezután leveszem a tűzről és hagyom kihűlni úgy, hogy néha megkevergetem.
Amikor kihűlt a krém, sterilizált befőttes üvegekbe töltöm, így hűtőben hetekig eltartható. Nagyon sokféleképpen felhasználható: túrókrémhez keverve, joghurtban, gyümölcsökre, süteményhez, szuflékhoz.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez