Mai mosoly: egy falat Görögország
Mikor ezt a receptet írtam, a szívem megszakadt, mert vége lett a nyárnak…és talán ez volt életem egyik legjobb nyara! Azonban valahol nagyon örültem is, hiszen kezdődik az ősz, a borfesztiválok, pálinkafesztiválok szezonja, és mert a testvérem, aki Új-Zélandon él is ebben a hónapban látogatott haza. Szóval izgalommal töltött el ez az időszak is.
A nyaraláshoz visszatérve, idén szintén Görögországba mentünk, ugyanoda, ugyanarra a szállásra, ugyanazokba az éttermekbe mert felejthetetlenül fantasztikus volt tavaly is. Még a társaság is ugyanaz volt, kiegészülve a még egy barátpárral, akik csak még jobban emelték a nyaralás fényét. Az ételek annyira fantasztikusak voltak, hogy nem tudom leírni, a legnagyobb kedvencünk a taramosalata- ez egy halikrából készült mártogató/krém (a hozzávalókat hétvégén a budaörsi halpiacon szerzem be, jövőhéten jön a recept), de a faszénen sütött poliplábakról, a frissen grillezett padlizsánokról, a roppanós- görög bácsika által simagatott-mézédes paradicsomról nem is beszélnék…
Összetevők:
1 db nagy cukkini
2 db egész tojás
200 g liszt vitamill teljes kiörlésű
só, bors, oregano, bazsalikom
1 db nagy padlizsán
1 cs petrezselyem
1 fél citrom leve
görög oregano v. rigani
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
Elkészítése:
Cukkinik: A cukkíniket hajszálvékony szeletekre vágom, a tojást felverem, a lisztet sóval, borssal és a fűszerekkel ízesítem, a cukkini szeleteket először a tojásba mártom, majd a fűszeres lisztbe hempergetem és forró olajban kisütöm. Fontos hogy forrón kell tálalni, mert így marad roppanós.
Padlizsán: A padlizsánt, egy tepsibe teszem és megdöfködöm villával, 200 fokra előmelegített sütőben grill módban 30 percig sütöm, meghámozom (fakanállal lehúzom a héját, hogy ne barnuljon meg a húsa), majd elkészítem a petrezselymes-paradicsom salsát, a paradicsomot felkockázom, a petrezselymet és a fokhagymát felaprítom, összekeverem olajjal, sózom, borsozom, megszórom görög oregánóval, meglocsolom a citrom levével. A megpucolt padlizsánt hosszú csíkokra vágom, ráhalmozom a salsát és mindet megeszem.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez