Mai mosoly: cukkinis tészta
Anyukámmal kettesben voltunk. Ő szegényke egésznap dolgozott a kertben, gondoltam meglepem és kap egy fincsi tésztát ebédre.Volt itthon zsenge cukkini, friss chili, fokhagyma és fusilli más nem is kellett. Pompás ebéd lett. Nem mellesleg kb. 15 perc alatt kész van.
Összetevők:
1 db cukkini
3-4 gerezd fokhagyma
1 kisebb chili
200 ml házi tejszín
100 ml száraz fehérbor
2 ek petrezselyempesto opcionalis
150 g parmezán igazi olaszországi parmeggiano reggianot használtam
300 g fusilli
100 gerezd fenyőmag
1 marék friss oregáno levél
100 ml olívaolaj
1 ek vaj
Elkészítése:
A cukkínit apró kockákra vágom, a többi hozzávalót is felaprítom. A petrezselyem pestohoz a petrezselymet egy aprítógépbe teszem egy marék fenyőmaggal, 100 g parmezánnal és 2-3 ek olívaolajjal. Majd krémesre keverem. Egyébként már önmagában egy spaghetti is isteni a pestoval.
A tésztát megfőzöm, forró, sós lobogó vízben aldentére. Közben a cukkinit olívaolaj és vaj keverékén sóval, borssal elkezdem pirítani, hagyom hogy egy kicsit odakapja. Rádobom a fokhagymát és chilit, illatozásig pirítom össze őket, megszórom a felaprított oregánóval és felöntöm egy kis borral. Ha kell ízesítem még, miután elpárolgott az alkohol beleöntöm a tejszínt és a frissen reszelt parmezán parmezán felét. Így kicsit összesűrítem, beledobom a megpirított fenyőmagot és lehúzom a tűzről.
A tésztáról leöntöm a vizet, egy edényben elkeverem a pestóval majd tányérra halmozom, rá kanalazok a cukkinis szószból egy keveset, oregánó ággal és virággal, reszelt parmezánnal díszítem. Egy jó fehérborral, vagy fröccsel isteni ebéd.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez