Mai mosoly: citromos kuglóf
Nagyon omlós, nagyon puha, nagyon citromos kuglóf a reggeli kávé mellé egy nagy kanál Nutellával, vagy csak magában a glaze-zel.
Az ősz lett a kedvenc évszakom. Imádom az illatát, a színeit. Ropog az avar a talpam alatt és olyan friss, kellemes erdei illat van még a városban is. Valami mindig elmúlik az ősszel, de az elmúlás hozza magával az újat is. Ez a hétvége szuper volt, csajokkal, kirándulással, barátokkal és családdal. Ti ebből a családi ebédem fénypontját kapjátok meg a kuglófot, amit apukám kapott, mert a héten kitett magáért. Szóval kitaláltam, hogy sütök neki valami fincsit, na meg anyukám mondta, hogy annyi félig lereszelt héjú citrom van a hűtőben, hogy ezzel igazán kezdhetnék valamit. Az óriás sláger a citromos muffin, de gondoltam inkább újítok és szerintem mennyei lett az újdonság.
Összetevők:
180 g cukor
150 g tejföl
150 g liszt
2 nagy tojás
1,5 db citrom leve és héja
125 g vaj
1 rúd vanília
30 g mandulaliszt
1 cs sütőpor
1 cs bourbon vaníliás cukor
a glazehez:
1 rúd vanília
fél citrom leve
3 ek víz
50 g vaj
100 g cukor
Elkészítése:
Először a vajat és a cukrot habosra keverem, majd egyesével hozzáadoma tojásokat és jól elkeverem. Ha elkezdenének szétválni, egy kis lisztet hozzákeverek. A lisztet, mandulalisztet, egy csipet sót és a sütőport összekeverem. A keveréket a vajas mixhez adom. Ezután jöhet a citrom leve és héja, a tejföl és a vaníla, vaníliáscukor. Kivajazott, és mandulapehellyel megszórt kuglófformába kenem a tésztakeveréket. elsimítom és az aljára is mandulapehlyhet szórok. 180 fokon 45 percig sütöm. Ha kész 10 percig hagyom hűlni és csak utána borítom ki a formából.
A glaze-hez az összes hozzávalót egy edénybe teszem és elkezdem melegíteni közepes lángon, mikor rotyog a felére redukálom a folyadékot és leveszem a legalacsonyabbra, így 5 percig főzöm tovább. Amíg készül a torta hagyom kihülni a glaze-t és végül ezzel öntöm nyakon a kuglófot.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez