Mai mosoly: chorizzos szendvics
Imádom a szendvicseket, a kedvencem az aszaltparadicsomos mozzarellás. Sokszor eszem például ebédre is a Nemsütinél valami fincsi vega szendvicset. Nagyon finom krémeket kennek a kenyérre, meg egyébként is 1 percre van tőlük a munkahelyem. Innen volt az ötlet hogy medvehagyma pestot kenek a szendvicsemre.
Szóval tegnap este sokáig dolgoztam, utána edzettem (tehát mondhatni brutálfáradt voltam). Még edzés előtt szerencsére beszaladtam a Culinarisba, ahol vettem chorizot és pisztáciás pecorinot. Hétvégén meg egy jó nagy szemeteszsáknyi medvehagymát szedtünk a Mecsekben. Szóval fel kellett dolgoznom nehogy meghaljanak, viszont olyan óriás munkát nem akartam mivel olyan fáradt voltam hogy menni is alig bírtam. Így találtam ki, hogy a hűtőben régóta punnyadó pritamin paprikából, egy pár gerezd fokhagymából és chorizoból csinálok szendvics feltétet, a pecorinoból és a medvehagymából meg pestot.
Összetevők:
2 db pritamin paprika piros
2 fej fokhagyma
15-20 dkg chorizo csípős szalámi
3 ek olívaolaj
2 ek balzsamecet
só, bors
4-5 szelet teljes kiőrlésű rusztikus kenyér vagy áfonyás rozskenyér
kis adag pestohoz
2-3 csokor medvehagyma mosva, szírítve, szárazva
100 g pecorino
50 g pisztácia hántolt
3-4 ek olívaolaj
só
Elkészítése:
A pritamin paprikákat erezem, magozom, majd vékony szeletekre vágom (aki nem bírja a héját, sütőben süsse, a fokhagymával együtt majd 15 percig fólián párolja, úgy könnyen le lehet húzni a héját). A fokhagymát megpucolom, a chorizot nagyobb darabokra vagdosom. 2-3 ek. olívaolajat felhevítek egy wokban, beleteszem a fokhagymát, paprikát kicsit pirítom, majd rádobálom a szalámi darabokat is. Meglöttyintem balzsamecettel (kb. 2 ek.), így pirítom tovább 10 percig, a végén a balzsamecet finom karamellréteget képez a szalámin, sózom és borsozom.
Medvehagyma pesto: a medvehagymát megmosom, megszárítom és kicsit átdarabolom, majd aprítógépbe teszem, mellédobálom az előzőleg lepirított pisztáciát, a sajtot és az olajat majd jól összeturmixolom, és kis cuki sterilizált üvegekbe halmozom. Ízlés szerint felhasználom. Leveszem a tűzről, a megmaradt olajjal megkenem a kenyrem, ráhalmozom a paprikás-chorizos-fokhagymás sültet, a tetejére medvehagyma pestot kanalazok és egy kevés reszelt pecorinoval tálalom.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez