Mai mosoly: canelé
Ez a sütemény szerelem volt első látásra. Mikor Párizsban jártunk a legelső napon, a reggeli séta közben, a szállásunktól két háztömbnyire találtunk egy pékséget ahol csodákra bukkantunk. Ebben a patisserie-ben többek között megkóstolhattam ezt a süteményt is és rabul ejtett.
Miután hazajöttünk az első utam a Kooktába vezetett canelé formáért, hogy rögtön elkészíthessem. Mert ugye szükségeltetik hozzá egy speciális forma, ami nem túl olcsó, de megéri beruházni, mert utána minden nap használva lesz, ezt garantálom. Már elsőre is fantasztikusan sikerült, azóta nagyon sokszor elkészítettem és az egész család imádja. Egyébként a sütemény hazája Bordeaux. Fontos, hogy ezt a sütit ki kell hűteni, akkor lesz jó, tehát a tésztát legalább egy éjszakán át pihentetni kell a hűtőben. Úgy hogy, ha most nekiálltok, akkor sajnos csak holnap lehet kiélvezni az édes falatokat.
Összetevők:
500 ml tej
2 db egész tojás
2 db tojás sárgája
100 g liszt
200 g átszitált porcukor
40 g házi vaj
1 egész vaníliarúd
1 csipet só
4 cl rum
Elkészítése:
A tésztát előző este elkészítettem. A tejet felforralom, a vajjal és a felhasított vaníliarúddal. Miközben a tej-vaj felforr, a lisztet és a cukrot összekeverem. Ezután hozzáadom a felvert tojásokat és tojássárgákat, és robotgéppel jól összekeverem. Amikor már tésztává összeállt, akkor lassan hozzáöntöm a vajas-vaníliás tejet, és simára keverem. Kiveszem a vaníliarúdat belőle, és hozzáadom a rumot. Egy zárható edénybe öntöm és hűtőbe teszem egy napra, vagy egy éjszakára.
Másnap előmelegítem a sütőt 220 fokra. A tésztával félig feltöltöm a canelé formákat, mert fel fognak kicsit emelkedni. Beteszem a sütőbe. Először 10 percet 220 fokon sütöm, majd leveszem a hőfokot 180-ra és így sütöm 45 percig, akkor jó ha már majdnem szenesedik a külseje.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez