Mai mosoly: a világ legfinomabb melegszendvicse
A croque madame, vagy croque monsieur, a világ két legfinomabb melegszendvicse. A gruyere sajt, ahogy belesül és a béchamel mártás, ami olyan különlegessé teszi, a Madame-nál pedig ezt egy forró tükörtojással mespékelik. Ezért lettek a reggeli ételek mennyei mannái. Benne van minden, amiről egy fáradt reggelen álmodozunk.
A croque madame, vagy croque monsieur, a világ két legfinomabb melegszendvicse. A gruyere sajt, ahogy belesül és a béchamel mártás, ami olyan különlegessé teszi, a Madame-nál pedig ezt egy forró tükörtojással megspékelik. Ezért lettek a reggeli ételek mennyei mannái. Benne van minden, amiről egy fáradt reggelen álmodozunk.
Vicces a szendvics neve, mert ugye a croque franciául annyit tesz, hogy roppanós, így a szendvicset akár fordíthatnánk Roppancs úrnak, vagy angolul Mister Crunchy-nak. Egyszer egy francia fanatikus ismerősöm mutatta ezt a receptet, és magát a szenvicset is. Nyilván azóta, hogy kóstoltam nekem is az egyik kedvencem (egyébként az alap háromszög melegszendvics is nagy kedvencem, mindenféle fajta verzióban). Lyonban a Les Halles-ban is ettem ilyet, annyira nagyon-nagyon finom volt, többször vissza akartam menni, hogy ehessek belőle újra, mondjuk erre a piacra nem csak emiatt a szendvics miatt érdemes el/visszalátogatni, de azt már egy másik bejegyzés fogja részletezni.
Összetevők:
2 ek vaj
2 ek liszt
1-1 csipet só,bors, fehérbors, szerecsendió, kakukkfű
4 szelet francia vagy olasz rusztikus kenyér
2 ek mustár
100-100 g reszelt emmentali és gruyére sajt
200 ml tej
2 ek reszelt cheddar sajt
Elkészítése:
A vajat megolvasztom, belekeverem a lisztet pirítom amíg kicsit diós illata nem lesz, de nem hagyom megbarnulni. Felöntöm a tejjel, addig kevergetem, míg elkezd forrni, majd leveszem a tűzet takarékra és így főzöm tovább, bele teszem a reszelt cheddar sajtot, és a fűszereket. Ezután addig főzöm a krémet, amíg jó sűrű lesz.
Ha kontakt grillben készítem, akkor azt bekapcsolom, én a sütőben készítettem grill módban 230 fokra felmelegítve. Megkenek egy-egy szelet kenyeret vajjal (csak az egyik oldalát a kenyérszeleteknek), dijoni mustárral és 2 ek. béchamel mártással, rápakoltam ízlés szerint főtt sonkát (házi főtt sonkám volt, de bármilyen megteszi) kb.: 3-4 szeletet, megszórtam gruyere és emmentáli keverékével és ráhelyeztem a másik szelet kenyeret, amelynek a tetejét kentem meg vajjal.
A fenti eljárást alkalmaztam a másik két-három szendvicsnél is, majd mindegyik tetejét megkentem 1-1 ek. béchamel-el. Betoltam a sütőbe a szendvicseket és kb.10 percig sütöttem, vagy amíg meg nem barnult a tetejük. Friss balzsamecetes rukkolasalátával tálaltam és egy tükörtojást tettem a tetejükre- de tojás nélkül is szuper.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez