Mai mosoly: Te nem is szereted a disznóhúst!
Így kezdtem, mikor keresztlányom anyukája és fogadott nővérkém belépett az ajtón. Mert ő nem szereti a disznó húst, majd az étel végeztével ezt mondta: “nem is szeretem a disznóhúst, de ez igazán finom volt".
Szóval, megleptek, mert előbb érkeztek, de természetesen tökéletes higgadtsággal - és azzal a tudattal, hogy mennyire király vagyok, mert a hentes bácsitól még pluszban 4 szelet sertés karajt kértem - fogadtam őket a rögtönzött ebédvacsin. Mert persze, hogy ettek, és persze hogy azonnal elkérte “Nővérkém” a receptet. Ízlett Neki, pedig disznó. Sőt, még anyukám jól bevált trükkjét sem kellett alkalmaznom hogy “áááh, ez nem disznó, ez pulyka edd csak meg”! Ugye, veletek is megtörtént, hogy szeretett Édesanyátok aljas füllentéssel próbált eltéríteni egy-egy utálatos falat lenyelésére ösztönözve?
Citromos olajban és gránátalma melasszal pácolt sertéskaraj, zöldséges bulgurral
Összetevők:
4-6 szelet szép nagy sertés karaj, de pulykamell filéből is isteni lehet
3 db nagyobb citrom leve és héja kezeletlen héjú
100 ml olívaolaj
feketebors
200 g bulgur vagy quinoa
1 doboz feketebab és kukorica konzerv bonduelle
1 doboz (kb. 180 g) shiitake gomba
2 ek gránátalma melasz
3 gerezd fokhagyma zúzva
1 ek olaj
só, bors
2 szál koriander
1 marék petrezselyem
600 ml víz
1 marék snidling aprítva
Elkészítése:
A karajt megmosom és papírtörlővel áttörölgetem, lereszelem 2 db citrom héját és kifacsarom a levét a husikra. Meglocsolom 100 ml olívaolajjal, borsozom, megkenem gránátalma melasszal (de ez elhagyható) jól összekeverem és visszateszem a hűtőbe pácolódni kb. 15-30 percre. Ettől lesz oly omlós! A husi pácolódik, a lány dolgozik. A zöld fűszereket felaprítom és összekeverem, a citrom levét kifacsarom és lereszelem a héját. A bulgurt átmosom hideg vízzel, majd 1 kevés olajon jól átpirítom és 600 ml vízben megfőzöm.
A fokhagymát megpirítom egy kevés olajon, rádobálom a megtisztított gombát és így fonnyasztom 5-10 percig. Ezután ráöntöm a kukorica és a fekete bab konzervem felét, meglocsolom a citromlével, rászórom a citrom lereszelt héját. Tovább pirítom a zöldségeket, majd mikor megfőtt a bulgur a zöldségekhez keverem. A zöldséges bulgurhoz adom a felaprított zöld fűszereket.
A húst kiveszem a hűtőből, a páclevet letörölgetem róla. Ekkor látható már, hogy a citrom megtette jótékony hatását és megbontotta a kis husijaink szerkezetét. Sózom és borsozom, én kevés szárított provance-i fűszerkeverékkel is bedörzsöltem. Majd kevés olajon grill serpenyőben aranybarnára pirítom a húsok mindkét oldalát.
Egy szelet húst a tányérra teszek, mellé halmozom a zöldséges bulgurt, vagy quinoa-t és friss balzsamecettel meglocsolt rukolasalátával tálalom.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez