Mai mosoly: Nutella torta
Túrótortának indult, aztán Nutella torta lett Pierre Hermé receptje alapján. Íme a gyönyörű süteményem receptje, amit elejtettem, de némi mogyorótörmelékkel megmentettem, ugyanis nem tört ketté.
Összetevők:
140 g liszt
1 db tojás
140 g hideg vaj
csipet só
1 ek cukor
1 rúd vanília
200 g Nutella
140 g min. 70% csokoládé
200 g vaj krémhez
3 db tojás sárgája krémhez
1 egész tojás krémhez
2 ek cukor krémhez
100 g török mogyoró
Elkészítése:
Tészta: A lisztet a vajjal összemorzsolom, hozzáadom a tojást, 1 ek. cukrot és egy csipet sót. Jól összegyúrom, ha már homogén a tésztám, hozzáadom a jéghideg vizet és addig gyúrom, amíg összeáll, nem ragad. Gyorsan gyúródeszkára teszem, lisztezem és kinyújtom. Olvasztott vajjal kikent tart -, vagy piteformába borítom, és a fölösleges részeket levágom, belenyomkodom a formába és megszurkálom villával a tésztámat. 180 fokos sütőben 30 percig sütöm.
Ha megsült a tészta, megkenem a Nutellával szépen egyenletesen. Megolvasztom a csokit vízgőz fölött, utána hagyom picit kihűlni. A vajat is megolvasztom, az egész tojást felverem. Mikor kb. 40 fokos a csokim, hozzákeverem a felvert tojást, 2 ek. cukrot, egyenként lassan adagolva a tojássárgáját és végül a vajat. A hozzávalókkal fényesre keverem a csokikrémet és ráöntöm a Nutellára. Felaprítom és megpirítom a török mogyorót, a csoki tetejére szórom, beteszem a 180 fokosra előmelegített sütőbe 11 percre. Ha megsült vagy rögtön megeszem, vagy kihűlve másnap. Mikor forró a torta belül még folyik, kívül ropogós. Ha csak másnap eszem, akkor szépen vágható keményebb, ám mégis omlós tésztát kapok.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez