Mai mosoly: Édes Pite
A Kis Herceg az egyik kedvenc könyvem, szerintem mindenkinek felnőtt fejjel is el kellene olvasni. A csillagok imádata a kedvencem benne, és a róka.
A kedvenc idézetem a könyvből:“De neked olyan csillagaid lesznek, amilyenek senki másnak. (…) Mert én ott lakom majd valamelyiken, és ott nevetek majd valamelyiken: ha éjszakánként fölnézel az égre, olyan lesz számodra, mintha minden csillag nevetne. Neked, egyedül neked, olyan csillagaid lesznek, amik nevetni tudnak! (…) S ha majd megvigasztalódtál (mert végül is mindig megvigasztalódik az ember), örülni fogsz neki, hogy megismerkedtél velem.” Kellett nekem csillagos kishercegpite. Apukámnak meg almás pite. Imádja. Hasonló, mint ami már a blogon van, de azért leírom a receptjét, mert a tésztája fantasztikus és csodaszép is lett, szerintem. Éljen a pite, és napsütéses meleg ősz!
Összetevők:
400 g liszt
200 g vaj
1 csapott ek porcukor
50 ml víz
1 csipet só
3 közepes alma
3 kk fahéj
1 rúd vanília
1 ek cukor
1 ek méz
1 db citrom leve és héja
1 kk őrölt szegfűszeg
2 db tojás
Elkészítése:
A tésztához a jéghideg vajat elmorzsolom a liszttel, csipet sóval, a porcukorral, majd hozzáadom a tojásokat és a vizet (ha szükséges). Összegyúrom. Két nagyobb golyót formázok belőle, és beteszem a hűtőbe. Az almát meghámozom és apró kockákra vágom, a mézzel és a citromhéjjal kicsit felfőzöm. Leveszem a tűzről és beleszórom a fűszereket, a cukrot, mézet és a citrom levét. két golyót jól kinyújtom, kb fél mm vastagságira, de egy picit lehet vastagabb is. Először a piteforma alját borítom be a tésztával, lecsípkedem a szélét, beleöntöm a felfőzött fűszerezett almát, majd a másik nagyobb tésztámmal a piteforma tetejét borítom be. Szintén lecsípkedem a szélét. A lecsípkedett és kimaradt tészta darabokat összegyúrom, kinyújtom és csillag, szív vagy bármilyen alakú formával kiszaggatom. 1 tojást felverek, és megkenem a tésztát, a formákat is egyenként és ráragasztom a pite közepére. 180 fokon 25 percig aranybarnára sütöm. Mondjuk egy gombóc vanília fagyival, forrón isteni ez a sütemény.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez