Ma van a Palacsinta világnapja
Ki ne szeretné a palacsintát? A palacsinta világnapja mindig a negyven napos böjt kezdetére, azaz húshagyókeddre esik. A világ szinte minden országában tartják ezt az ünnepet. Hiszen szinte minden nemzetnek megvan a saját palacsintája.
Tudtad?
A népi hiedelem szerint minden olyan tartalékot fel kell élni húshagyókeddig, amit azután a böjt alkalmával tilos lesz fogyasztani. Ebből ered az első palacsinták receptje is. Ezért az összetevők között például a tojás, illetve az akkoriban használt zsír is szerepel, valamint épp emiatt a töltelék húsos volt. A recept további hozzávalói a megmaradt élelmiszerekre vonatkoznak.
Íme egy isteni palacsinta recept, amit ma még mindenképpen készíts el:
Hozzávalók:
- csipet só
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 1-2 dl szódavíz
- 2 ek étolaj
Elkészítés:
A tojásokat felverjük, majd hozzáadjuk a sót, a tejet, a szénsavas vizet és a lisztet. Legutoljára adunk hozzá olajat, majd az egészet csomómentesre keverjük.
15 percre pihenni hagyjuk, majd olajjal kikent serpenyőben egyenként szépen kisütjük. Ízlés szerint megtöltjük.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez