Levendulás-citromos pite recept
A nyár egyet jelent a levendulaszezonnal, és azzal, hogy megpróbálunk mindent ennek a csodás növénynek az illatával, színével és ízével megtölteni. Most az utóbbival próbálkozunk, és a citrom savanykás ízével párosítjuk, amely igazán kellemesen eshet a forró nyári napokon.
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt
15 dkg margarin
12 dkg porcukor
2 db tojássárgája
késhegynyi sütőpor
1 csipet só
3 evőkanál tejföl
Krém:
2 db tojás
7 dkg porcukor
2 db citrom héja és leve
8 dkg vaj
2-3 teáskanál szárított levendula
Elkészítés:
A tészta összetevőit tegyük egy keverőtálba, gyúrjuk össze, majd ha homogén állagú lesz a tészta, nyújtsuk ki és tegyük a piteformába. Tegyünk rá alufóliát, arra nehezéket (babot), és így tegyük a sütőbe 5-8 precre 180°c-on. Vegyük ki a formát, vegyük le a fóliát, kenjük meg a tésztát baracklekvárral, majd tegyük vissza a sütőbe újabb 8-10 percre.
A krémhez vizet forralunk egy nagy edényben, majd ráhelyezünk egy fémtálat úgy, hogy az alja ne érjen bele a vízbe. A tálba tesszük a tojásokat, a porcukrot, a citrom levét és héját, és egy habverővel összedolgozzuk, majd sűrűsödésig keverjük, majd levesszük a tűzről. Miután kihűlt a krém, hozzákeverjük a vajat úgy, hogy csomómentes legyen, majd hozzákeverjük a mozsárban összetört szárított levendulát. A krémmel megtöltjük a tésztát, majd hűtőbe tesszük pár órára.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez