Közeleg az új év - Mondj búcsút a cukornak!
Amíg a zöldségekben, gyümölcsökben található cukrokat viszonylag könnyedén képesek vagyunk lebontani, addig a mesterséges cukrokkal már naponta keményen meg kell küzdenie szervezetünknek. Ehhez sok B1- és egyéb vitaminokra van szükségünk, amelyet a túlzott cukorfogyasztás kimerít. Hogy végképp az egészséges táplálkozás felé sodorjunk, íme, 10 olyan probléma, amit bizony a sok cukorfogyasztás okozhat.
Cukorbetegség:
Egészen a közelmúltig több kutató úgy vélte, hogy az elhízás a cukorbetegség egyik kiváltó oka, valójában azonban éppen fordítva van, a rossz cukortól híznak el könnyebben az emberek. Az új kutatások kimutatják, hogy a túl sok cukorbevitel pillanatok alatt cukorbetegséghez vezethet, ugyanis a két dolog között nagyjából olyan kapcsolat áll fent, mint a dohányzás és a rák között. Tehát a cukorbetegség sokkal inkább a túlzott édes száj miatt alakulhat ki, mint magától az elhízás problémakörétől.
Károsítja a memóriát:
Egy UCLA tanulmány kimutatta, hogy a cukorban gazdag étrend káros hatással lehet tanulási képességeinkre, és az emlékezetünkre. Különösen rossz, ha rengeteg fruktóz tartalmú kukoricaszirupot fogyasztunk, a halolajban megtalálható omega-3 azonban csökkenti az efféle károkat!
Fogszuvasodás:
A rengeteg cukor és a fogszuvasodás kéz a kézben jár. Ha 6 %-kal több cukrot viszünk be szervezetünkbe a kelleténél, máris sokat tettünk, hogy fogaink károsodjanak. Ha időnként cukormentes diétába kezdesz, azzal rögtön léptél egy nagyot a fogaidért is!
Asztma:
Egy 2012-es ausztrál tanulmány során fél liternél is több üdítőt itattak meg naponta gyerekekkel. Az eredményekből világossá volt, hogy többjüknek nagyobb lett az asztmára való hajlamuk. Tehát, ha minél több cukros üdítőt veszünk magunkhoz, annál nagyobb légúti problémák léphetnek fel a jövőben…
Kiegyensúlyozatlan bélflóra:
Azzal, hogy túl sok cukrot viszünk be, 24 órán belül megváltoztatjuk bélflóránk kompozícióját. Az egyensúlyhiány miatt gyengül immunrendszerünk, rosszabbodik emésztésünk, és megnő az esély a különböző gyulladásos betegségekre is.
Elhízás:
A cukorral édesített italok és ételek súlygyarapodáshoz vezetnek mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében.
Magas koleszterin:
Az Emory Egyetem kutatói megállapították, hogy a túlzott cukorfogyasztás alaposan felbolygatja a koleszterinszintet, a jó koleszterint ugyanis csökkenti, a rosszat pedig durván felpumpálja.
Gyorsabb öregedés:
Régóta köztudott, hogy a cukorbetegek sokkal gyorsabban öregszenek, mint a többi egészséges ember. A felesleges cukor glikációt (amikor a cukor fehérjéhez kötődik), gyulladást eredményez, ettől bőrük korábban öregszik, és sok idős korral összefüggő betegségük is előbb kialakulhat.
A legfontosabb, hogy az életünkben egyensúlyra törekedjünk -hiszen ezzel a túlhajszoltságot és a kiégést, illetve a túledzést is elkerülhetjük-, amihez hozzátartozik a mentális és fizikai egészségünk is. Ehhez elengedhetetlen a helyes, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás, illetve az, hogy rendszeresen eljárjunk szűrővizsgálatokra és ellenőrzésre, ha esetleg valamilyen probléma lenne a szervezetünkben, akkor az időben kiderüljön. A SYNLAB Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója. 40 országban van jelen, hazánkban országos vérvételi és laboratóriumi hálózattal rendelkeznek közel 100 helyszínen, ahol összesen 5000-féle vizsgálatot végeznek el.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez