Könnyű nyári ebéd: meleg zöldbab saláta
Nekem személy szerint az is sok fejtörést okozott régebben, hogy a saláta műfaját megszeressem, nemhogy másnak ajánlgassam. De rájöttem, hogy a változatosság tényleg gyönyörködtet, úgyhogy nem kell mindig jégsalátát enni ezersziget öntettel. Ez a mostani fogás önmagában is kellemes, de felszolgálható húsok mellé is. És pont amiatt, hogy nem hideg, sokkal jobban laktatja az embert.
A zöldbabot vágjuk 3 cm-es darabokra. A paradicsomot cikkekre. A lilahagymát vékony szeletekre. A szalonnát pedig kockákra. Fontos, hogy mindennel előkészítsünk, hogy egyszerre kerüljenek a tálba a zöldségek. A zöldbabot sós vízben főzzük puhára. Addig a szalonnát egy kevés olajon pirítsuk le annyira, hogy a felesleges zsír kifolyjon belőle, és legyen színe. Egy tálba dobjuk bele a felszeletelt paradicsomot, hagymát. Jöhet rá a pirított szalonna, és a lecsöpögtetett zöldbab – még melegen. Tépkedjünk rá friss bazsalikom leveleket is. Az öntethez 1 evőkanál balzsamecethez 2 evőkanál olíva olajat és egy kiskanál mézet keverjünk el, sózzuk, borsozzuk. Locsoljuk meg vele a salátát és jól forgassuk át, hogy mindenhol érje. Egy szelet friss bagettel és egy pohár roséval erősen ajánlott, de csak annak, aki frisset és jót szeretne enni, ráadásul pár perc alatt!
Nyári zöldbab saláta:
- 0,5 kg zöldbab
- 20 dkg húsos szalonna
- 1 fej lilahagyma
- 3-4 db érett paradicsom
- friss bazsalikom
- 1 evőkanál balzsamecet
- 2 evőkanál jó minőségű olívaolaj
- 1 kiskanál méz
- só, bors
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez