Kollagén – a szépségmolekula
Már bizonyára rengeteget hallottál a kollagénről, annak szerepéről, fontosságáról a szervezetben. Ezzel a cikkel segítünk, hogy igazán felkészült és naprakész legyél a témában.
Megismertetünk a kollagén fontosságával, felépítésének jelentőségével, a jó minőség szempontjaival, egyszóval szeretnénk utat mutatni számodra, hogy biztonsággal tudj eligazodni a kollagén világában.
MI IS TULAJDONKÉPPEN A KOLLAGÉN?
A kollagén egy összetett molekula, aminosav egységekből épül fel, és speciális, csak rá jellemző bonyolult szerkezete van, amely a szervezetünkben többlépcsős folyamat eredményeként jön létre. Jelentőségét igazolja, hogy bőrünk 75%-át, míg csontjaink 30%-át a kollagén alkotja, tehát kiemelten fontos alkotórésze a bőrnek, a porcoknak, szalagoknak, ínaknak, csontoknak és fogaknak. A kollagén ezen szövetek ellenálló, ugyanakkor rugalmas vázanyaga.
MI A SZEREPE A SZÉPSÉGBEN?
Felel a szép, rugalmas és egészséges bőrért: a kollagén biztosítja a bőr megfelelő struktúráját, elasztinnal és a hialuronsav által megkötött vízmennyiséggel együtt felelős a bőrszövet szerkezetéért, rugalmasságáért.
Segít a szép bőrszín kialakulásában: a kollagén segíti a bőrszövet megújulását, ezáltal javítható a vér- és oxigénellátás, fokozható a mikrokeringés, csökkenthető a salakanyagok felhalmozódása. Ezek optimális működése biztosítja a bőr természetes, egészséges színét, ragyogó megjelenését.
Elősegíti a bőrfeszességet: a kollagén a bőr feszességéért és ellenállóképességéért is felel. A kollagén szöveti csökkenése felelős a bőr ráncosodási folyamatának kialakulásáért, valamint több egyéb tényezővel együtt, az öregedési folyamatok elindulásáért.
MILYEN KOLLAGÉNT VÁLASSZUNK? NEM MINDEGY!
A kollagén 28 különféle típusát különböztetjük meg, ezért nem mindegy, hogy milyen kollagént tartalmazó készítményt választunk.
Az I-es típus alkotja a bőr állományát, az ínakat és a csontokat, a II-es típusú kollagén az ízületi porcban van jelen.
MILYEN FORRÁSBÓL JUTHATUNK KOLLAGÉNHEZ?
Növényi kollagén nem létezik, kizárólag állatok testében fordul elő. A makréla, a cápa és a lazac vázrendszere, bőre kiváló kollagénforrás. A tengeri szivacs is bővelkedik kollagénben, nem beszélve a medúzáról, melynek 60%-át kollagén alkotja. Az élelmiszeriparban a zselatin a kollagén egyik fő komponense, ami sertésből, szarvasmarhából is könnyen izolálható.
Ma már azonban ennél jóval egyszerűbb módon is biztosíthatjuk szervezetünk kollagén szükségletét. Számos kollagén tartalmú étrend-kiegészítő készítménnyel találkozhatunk az üzletekben, gyógynövény szaküzletekben, patikákban.
Érdemes azonban körültekintően tájékozódni az egyes készítmények hatóanyag tartalmáról, összetevőiről, hogy a legjobban hasznosuló, számunkra legmegfelelőbb készítményeket válasszuk ki.
Az Interherb kollagén készítmények elsődleges célja a belsőleges szépségápolás valamint az ízületvédelem, ezért termékeinkben kizárólag a szövetekben legjobban hasznosuló, I-es és II-es típusú kollagént használunk fel. Formuláinkat nemhez és korhoz igazítottuk, az értékes hialuronsav mellett a kollagént célzottan válogatott szépségvitaminokkal is gazdagítottuk, hogy mindenki megtalálja a számára ideális készítményt.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez