Köles - nemcsak madáreleség
Bár a legtöbbeknek a kölesről manapság sajnos csak a madáreleség jut eszükbe, higgyétek el, kár lenne kihagyni ezt az értékes gabonát a saját étrendünkből! A köles az egyik legrégebb óta termesztett gabonánk, nekünk magyaroknak is egészen az ősidőktől kedvelt napi élelmünk volt.
Tudtátok, hogy a honfoglalás időszakában még a magasabb társadalmi réteghez tartozóknak az asztalán is a köleskása volt az egyik legfontosabb étel? Ázsiában, Afrikában napjainkban is rendszeresen fogyasztják. Európában a kenyérgabonák sajnos csökkentették népszerűségét a századok alatt, pedig érdemes újból felfedeznünk ezt a finom és kiváló beltartalmi értékekkel rendelkező és könnyen elkészíthető gabona fajtát. Reméljük sikerül kedvet csinálni hozzá azoknak is, akik esetleg nem próbálták még.
Mit érdemes tudni a kölesről?
- A benne lévő fehérje nem tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják
- Könnyen emészthető
- Magas vízben oldódó rosttartalommal rendelkezik, ami segít eltávolítani a letapadt salakanyagokat a belekből, elősegíti a normál bélműködést. Tisztító hatásának köszönhetően jól használható böjtöléskor, helye lehet tisztító, salaktalanító kúrákban.
- Kifejezetten lúgosító hatású
- Ásványi anyagokban az egyik leggazdagabb gabona, jelentős mennyiségben tartalmaz vasat, magnéziumot, foszfort, fluort és szilíciumot; valamint a vitaminok közül az A- és B-csoporthoz tartozókat
- A benne lévő szilícium, és annak vegyülete a kovasav fontos szerepet játszik a csontképződésben, a bőr hámosodásában, hajunk és körmeink egészségének megőrzésében
- Tekintélyes lecitin- és kolin forrás
- Magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma miatt elősegíti a máj regenerációját, ezért fontos részét képezheti a májbetegek étrendjének is
- A népi gyógyászatban a szem és a lép gyógyszerének tartják, valamint emlegetik vércukorszint szabályzó és rákmegelőző hatását is
- Kiváló eledel a hűvős napokon, belülről melegíti szervezetünket
- Eme remek beltartalmi értékeknek köszönhetően különösen ajánlható fizikai és pszihés fáradtság esetén, az ülő foglalkozást végzőknek és roboráló hatása miatt azoknak, akik legyengültek. Tökéletes eledel várandósok és szoptatós anyukák számára is, valamint bárkinek aki egészségesen szeretne táplálkozni.
Hogyan használjuk fel?
A boltok polcain többnyire hántolva találhatjuk meg, az egyetlen hántolatlanul fogyasztható fajtája a barna köles. A hántolás során eltávolítják a magról az emészthetetlen külső burkot a madár eleségen rajta marad. A hántolási eljárás ebben az esetben szükséges, és nem állítható párhuzamban más gabonafélék külső rétegeinek eltávolításával, hiszen ebben az esetben nem találunk a lefejtett részben (pelyvában) számottevő mennyiségű, a táplálkozásunk szempontjából értékes anyagokat. Élelmiszerek közül egyre elterjedtebb az extrudált kölesgolyó, ami egészségesebb alternatívája a chipseknek és egyéb sós rágcsálni valóknak. A gyerekek is szívesen ropogtatják. Találkozhatunk még a köles pelyhesített változatával is.Könnyen elkészíthető, főzési ideje rövid: kb. 15-20 perc. Háromszoros mennyiségű vízbe tegyük fel főni és néha kevergessük meg, mert könnyen letapadhat. Főzés előtt szűrőben mossuk át a köles szemeket. Készíthetünk belőle sós és édes ételeket egyaránt. Fűszerek közül nagyon jól illik hozzá a gyömbér, a majoranna, a bazsalikom, a koriander, a rozmaring, a tárkony és a lestyán. Ha édességhez használjuk, akkor pedig a vanília és a fahéj. Felhasználhatjuk levesekbe, köretnek, feltétekhez, kásának, rizottókhoz, egytálételekhez, rakott és töltött ételekhez, szendvicskrémekhez, de desszertet is készíthetünk belőle. Bio magjából csíráztathatunk is.
Legközelebb hozunk nektek 4 kölessel elészíthető ételt is!
Kiss - Dalmadi Mariann - dietetikus
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez