Kókusztejes-gyömbéres aranykrémleves
Hogy lesz egy egyszerű répa levesből ázsiai fogás? Fűszerek, és persze egy kis kókusz. Én imádom a krémleveseket, egyszerűek, laktatóak, és ami a legfontosabb szempont: nagyon egészségesek. Szerintem az összes zöldségből elkészíthető, csak rá kell őket dobni egy kis hagymára, puhára párolni alaplében, majd leturmixolni. Mivel nálunk gyakran készülnek krémlevesek, szívesen megspékelem egy kis extrával, hogy sose unjuk meg. Az egyik ilyen érdekes alapanyag a dióolaj, amit az Őrségben szereztem be, és az íze remekül harmonizál a répával. Persze bármilyen ízesített olaj, vagy akár vaj is megfelelő hozzá.
A hagymát vágjuk finomra és dinszteljük pár percig a zsiradékon. Ha már üveges, akkor dobjuk rá a felszeletelt répát, és forgassuk át. Nagyon fontos, hogy visszafogott ízű, általunk készített zöldség alaplével öntsük fel a levest, amiben semmi más nem főtt, mint gyökérrépa, sárgarépa, egy kis petrezselyem, és burgonya. Kb 1-1,5 liter fog kelleni. Most jöhetnek a fűszerek: friss reszelt gyömbér, őrölt kömény, őrölt kardamom, őrölt fehérbors, só. Fedő alatt főzzük addig, amíg a répa teljesen meg nem puhul. Ha kész, turmixoljuk le, tegyük vissza alacsony lángra, és öntsük hozzá a kókusztejet. Egyet rottyan, és már kész is van. Leves betétnek reszelt répát, reszelt gyömbért, és kókusztejjel ízesített, zsíros joghurtot kínálhatunk hozzá. Laktató fogás, kellően sűrű, akár főfogásnak is elképzelhető. Ja, és miért aranykrémleves? Nézzék meg a színét!
Kókusztejes-gyömbéres aranykrémleves
- 1,2 kg zsenge sárgarépa
- 1 nagy fej hagyma
- 2 evőkanál dióolaj
- 1,5 liter zöldség alaplé
- 4 dl kókusztej
- fehérbors, só, kardamom, őrőlt kömény (ízlés szerint, de kb 1-1 kiskanál)
- friss gyömbér (kb 2 kiskanál)
- 2 dl zsíros joghurt
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez