Klasszikus vagy újhullámos?
Az Adventi Ünnep a Bazilikánál idén nyolcvan kiállítóval nyitott meg, újdonságként már a Zrínyi utcán is forró, gőzölgő ételeket és italokat kínálnak az árusok. A tradicionális hazai ízek mellett street food, a forralt bor mellett kreatív forró koktélok találhatóak a választékban, ahogy a tér és a környék legjobb bárjai, éttermei is izgalmas téli koktélokkal készültek fel a belvárosba érkező vendégek fogadására.
A Bazilika előtti vásár mesés hangulatú faházai között számtalan előzetesen zsűrizett, kézzel készített és igényesen kivitelezett ajándék között válogathatnak a térre érkezők, de az Adventi Ünnep a Bazilikánál széles kínálatot nyújt a gourmet vendégeknek is.
Előre tesztelték a vásár és a környék legfinomabb téli italait
A Szent István tér és környéke egész évben vonzza a látogatókat, a téli szezon indulásával pedig nemcsak a vásár kiállítói, de a tér és a környék bár- és italkultúrájának meghatározó szereplői is izgalmas újdonságokkal várják a vendégeket. Ezért a vásár szervezői idén szakmai workshopot szerveztek, hogy feltérképezzék a választékot. Az értékelésben szakértők, köztük Szik Mátyás országos sommelier bajnok is részt vett a közeli Prime étteremből. A klasszikus közönség kedvencek, mint a forralt bor vagy a fűszeres alma mellett a forró italok elkészítésekor mára a legjobb koktélok alapanyagait veszik elő a vásár kiállítói, mint a rum, a vodka, vagy az idei vásár egyik újdonsága, a Becherovka. A cseh keserűlikőr ánizsra, fahéjra és 32 gyógynövényre épít, így tökéletesen illik a karácsonyi hangulathoz; ’Cherry Punch’ változata szakmai workshop dobogósa lett. A DiVino híresen finom forralt bora megunhatatlan, ezért idén már az 5+1 bérletet is bevezették. Aki pedig rosé változatban kóstolná meg, a Christmas Bistro-t is érdemes felkeresnie. A fantáziadús téli italokhoz a hungarikumok, például a Gyulai Pálinka és a Tokaj-hegyaljai Likőr- és Pálinkamanufaktúra választékában érdemes alapanyagokat keresni, de a prémium gyümölcspálinkák és likőrök kóstolása önmagában is élmény. A jó hangulatú szakmai kerekasztalon Schök Norbert, a KNRDY bartendere egy különlegesen finom, gazdag forró koktélt mutatott be; a ’Hot Buttered Spiced Bourbon’ a zsűri kedvence lett. A Szent István téri Lacipecsenye és a MINI Bar szintén téliesítette italkínálatát; előbbinél a rum alapú, fűszerektől illatos ’Honeymoon Grogot’, utóbbinál a gyümölcsös ’Hot Mango Punch-ot’ érdemes kipróbálni.
Tradicionális ízek és a street food találkozása
A Zrínyi utcában többek között eredeti belga gofrit, frissen készített tésztaételeket kínálnak, mint a Pasta Station sütőtökös-kacsás pennéje. A népszerű KOLBice és hamburgerek, a LazacPlacc halászléje és füstölt lazacból készült kínálata, a Casa Piadina olaszos sült lepényei szintén vonzó alternatívák. A magyaros ízeket kolbászok és házias ételek, bejgli és marcipán különlegességek, termelői lekvárok és mézek képviselik. A Cake Shop amerikai stílusú, de a francia cukrászdák minőségi színvonalát képviselő, karácsonyi fűszerezésű cup cake-eket és macaronokat hozott a vásárba, répatortával, gesztenyés macaronnal is készültek. Az Omnia Reserve választékában szintén találunk karácsonyi desszerteket; a világ különböző égtájairól származó négyféle szemes kávéhoz az ízHUSZÁR (Kárai Dávid) kreált reggeli és ebéd utáni süteményeket, amelyek hamarosan a vásárban is kóstolhatóak lesznek. Elfogyasztásukhoz egy óriási csészében kialakított, rendhagyó közösségi kávézó pont épült fel a tér sarkán, amelyet a Hello Wood csapata tervezett számukra. A finomságok sorát frissen sült kürtős kaláccsal vagy sült finomságokkal zárhatják a vásár vendégei.
Programokkal is készültek a szervezők
Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat az ínyencségek mellé változatos programokat is kínálnak – a Bazilika homlokzatán esténként látványos fényfestés látható, koripályával és kézműves programmal, jótékonysági napokkal várják a családokat, baráti társaságokat. A Magyar Ökumenikus segélyszervezet a vásárban berendezett „szeretet.éhség.” sütődéjében az önkéntesek a látogatókkal és a szervezetet segítő meglepetés vendégekkel közösen készítik a mézeskalács szíveket, amelyekkel az adományozóknak mondanak köszönetet.
November 28-tól 2015. január 1-ig
Bazilika, Szent István tér, Budapest
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez