Kekszmizéria, avagy a glutén bevezetése
Mi is az a glutén és miért olyan fontos nekünk? Mikor kezdjük el a glutén bevezetését kizárólagosan szoptatott babáknál? Adjunk-e valóban kekszet és tényleg kekszet az 5 hónapos csecsemőnknek?
A lisztérzékenység (coeliakia) kiváltó oka a búzafélékben (búza, árpa, rozs, zab) található fehérje, a glutén egyik összetevőjével, a gliadinnal szembeni érzékenység, amely felszívódási zavarokat okozhat a szervezetben. A glutén bevezetésének időpontja az igencsak vitatott kérdések közé tartozik. Évekig a glutén 1 éves kor utáni étrendbe iktatását tartották a legjobbnak, majd újabb vizsgálatok szerint a túl korai és a túl késői bevezetés sem kedvező, így az ajánlás változott, mely szerint 4 és 7 hónapos kor között kell megtenni, így csökkenthető a lisztérzékenység és a hasonló, ám átmeneti tünetekkel járó gluténallergia kockázatát. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) 2010 novembere óta öt hónapos kor után napi fél háztartási keksz adagolását javasolja. A Szoptatásért Magyar Egyesület, a La Leche Liga Magyarország Egyesület ez ellen egyöntetűen tiltakozik és a csecsemők betöltött hathónapos koráig tartó kizárólagos szoptatást javasolja, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem változtatott az ajánlásán, miszerint a baba 6 hónapos koráig az igény szerinti és kizárólagos szoptatást javasolja, majd a szilárd ételek fokozatos bevezetése mellett az anyatej meghatározó maradjon az étrendben az első életévben. Sajnos több helyen elterjedt az a nézet, hogy a glutén tartalmú élelmiszereket 4 hónapos korban be kell vezetni a csecsemők étrendjébe. Ez a javaslat a kutatási eredmények félreértelmezésén alapul, ellentmond az Egészségügyi Világszervezet és az európai egészségügyi szervezetek ajánlásának, és – a szilárd táplálékok túl korai bevezetése miatt – egészségügyi kockázatokat hordoz mind a szoptató anyákra, mind a szoptatott csecsemőkre nézve.
A Szoptatás Portálon - ahol megbízható, naprakész információkat találhatunk a szoptatással kapcsolatban - ingyen letölthető Meddig elég az anyatej? című oktatófüzetben a következő olvasható a témában: "Jelenleg nincsenek a birtokunkban olyan kutatási eredmények, amik feltárnák, hogy a gluténtartalmú ételek bevezetésének időpontja van-e bármilyen hatással az egészséges családból származó gyermekek későbbi egészségére és a cöliákia (lisztérzékenység) kialakulásának esélyére. Ugyanakkor az egyik kutatás kimutatta, hogy a cöliákia szempontjából nagy kockázatú gyermekek – ők azok, akiknek a családjában már előfordult a cöliákia vagy az inzulinfüggő cukorbetegség – esetében fokozott annak a kockázata, hogy cöliákiában megbetegszenek, ha a glutént 3 hónapos kor előtt vagy 7 hónapos kor után vezetik be az étrendjükbe. Úgy tűnik tehát, hogy nincs értelme sokáig halogatni a glutén bevezetését : a hat hónapos kort betöltött baba az elsők között kaphat gluténtartalmú ételféleségeket. A későbbi cöliákia kockázata szempontjából fontos, hogy a baba először csak kis mennyiségű glutént kapjon, fokozatosan növelve a mennyiségét, és hogy a glutén bevezetésének idején és utána még legalább 2-3 hónapig folytatódjon a szoptatása. A glutén bevezetésének idején folytatott szoptatás ugyanis igazoltan csökkenti a cöliákia kialakulásának veszélyét."
Ha sikerült meghoznunk a döntést a mikorral kapcsolatban, jöhet a mivel kérdés. Általában a "fél háztartási keksz/nap" javaslat szokott elhangzani, de szerencsére ennél vannak egészségesebb alternatívák is, amelyek egyike sem tartalmaz nagy mennyiségű cukrot, térfogatnövelő szereket, savanyúság-szabályozó anyagokat, tartósítószereket, aromákat és hasonló ínyencségeket, amelyekre valljuk be, kisbabánknak semmi szüksége sincs. Azt javasoljuk kíméljük a babák érzékeny emésztőrendszerét ezektől az anyagoktól! Kedvezőbb megoldás lehet például, ha a baba szokásos gyümölcs/zöldségpüréjéhez adjunk 1 mokkás kanál, a legjobb, ha bio: gabonakását (natúr gabonapehely vízben pépessé főzve); búzadarát (főzzük bele a zöldség/gyümölcs párolásakor); teljes kiőrlésű lisztet; natúr, tejmentes gabonapépet. Jó megoldás lehet még a házilag készült, natúr babakeksz vagy ha a baba már ügyesen nyel és van néhány foga, adhatunk jó minőségű, házi kenyérfélét is.
Hunyadi Rita - védőnő és Kiss - Dalmadi Mariann - dietetikus
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez