Kávéházi körkép - Spinoza Kávéház
Kávéházi sorozatunkban elsőként, a 10 éves jubileumát ünneplő Spinoza Kávéházat mutatjuk be. Budapest belvárosában, a Dob utca nyüzsgésében találtunk rá erre a tradicionális étterem-kávézóra, ahol a színházi élet szerelmesei is megtalálják számukra a kulturális csemegét.
Ahogy körülnéztünk ebben a patinás kávéházban, rögtön megértettük, miért is szeretnek idejárni annyian. A középen díszelgő zongora minden este életre kel, a múltidéző hangsúlyos kávégép szomszédságában, naponta friss virágban gyönyörködhetnek a vendégek, és kellemes zene mellett ücsörögve, hosszasan elmerenghet bárki az élet dolgain, na és a kávéjuk, MENNYEI!
Sándor Anna a tulajdonos hölgy, hosszú évekig Hollandiában élt, és a holland modellt előtérbe helyezvén, a kultúrát és vendéglátást karöltve próbálja egyengetni a Spinoza Színház és kávézó sorsát, mindennapjait. A kulturális értékek szinten tartása, rengeteg időt és odaadást igényel, így aztán, hogy a szintén fontos vendéglátás se szoruljon háttérbe, Anna, Takács Imrét bízta meg az ügyvezetéssel, aki hetedik éve irányítja, és szívügyének tekintve szolgálja a kávézót, valamint az idejáró vendégek kívánságait.
A Spinoza, nemzetközi szinten is előkelő helyet foglal el a vendéglátás területén, számtalan külföldi és hazai vendég látogat ide rendszeres gyakorisággal, hogy miért is? Talán, mert mindennap friss reggeli várja az ide betérőt, reggel nyolc órától, és ha úgy kívánja a kedves vendég, még este hat órakor is elfogyaszthatja a ropogós croassonját, egészséges müzlijét, vagy éppen az amerikai palacsintáját, egy bögre tejeskávéval. Apropó a kávé, egyenesen Izráelből érkezik, 100 % arabica, olasz recept alapján készül, és bátran állíthatjuk, a messziről érkezett „fekete gyémánt”nem hiába került a Spinoza csészéibe.
Takács Imre az üzletvezető úr elmondásaiból azt is megtudhattuk, hogy a tejhab nem véletlenül ilyen krémes, habos és finom, hiszen friss házi tejből készül, mindenféle adalékanyag nélkül.
Imre, forró habos kávéval kínál, és közben csillogó szemmel meséli, miként törekszik a kávéház jó hírének megőrzésére, a megújulásra, és ugyanakkor, az értékek megtartására.
– Ami az éttermet illeti, odafigyelünk a tökéletes ízvilágra, a friss alapanyagokra, és mára már a vegeta ételfestést, valamint a sertésszármazékokat is kiűztük a konyhánkról, Himalája sót használunk a főzés során, és részleteiben is ügyelünk arra, hogy a kóser vendégeknek is megfelelő kiszolgálást nyújtsunk. Mindehhez elengedhetetlen a napi szintű jelenlét, a reggeli piaci körséta, ahol olyan friss alapanyagokhoz juthatunk, mint például a liba kolbász, a növendék bikahús, a zsenge zöldségek, és zamatos gyümölcsök. A gasztronómiai érték mellett, szintúgy igen fontosnak tartom, hogy kulturális élvezettel is szolgáljunk a kedves vendégnek. Nálunk, kedvükre sakkozhatnak, társasjátékozhatnak a fiatalok, korosabbak egyaránt, és előszeretettel élnek is ezzel a lehetőséggel.
Estefelé, Soós Tibor bárzongorista, szenzációs élő-zongorajátéka színesíti meg az amúgy is mindig élettel teli kávéházi hangulatot, aki pediglen komolyabb kultúr-ínyencségre vágyik, annak a kávéházból nyíló Spinoza színház tökéletes kikapcsolódást nyújt, egyfajta vacsora utáni „szellemi desszertként”. -
Amikor, a törzsvendégekről kérdezem Imrét, kiderül, hogy szép számmal járnak hozzájuk fiatalok, idősebbek, gyermekes házaspárok, családok egyaránt. Nemrég egy fiatal pár tért be hozzájuk, akik annak idején, első randevújuk színhelyéül, a Spinozát választották és most az esküvőjüket szeretnék ugyanitt megtartani, miért is ne?
Egyszóval, senki nem érzi magát egyedül, sem kirekesztve ebben a családias környezetben, hiszen a kedves személyzet odafigyelése, és a tágasan tagolt terek, minden igényt kiszolgálnak.
Mindenki megtalálja a kedvére való finomságot, akár a ritkaságnak számító Tahinás különlegességeket, valamint a fenyőmagos sült padlizsánt, ám emellett, a tradicionális maceszgombócos libalevest is, valamint a kihagyhatatlan sóletet füstölt libacombbal. Az árak megfelelnek egy erős közép kategóriának, és az ár-érték arány teljesen elfogadható.
– Körbenézek, lassan megtelik a kávéház, délután négy óra van és nagy a nyüzsgés, kicsik, nagyok, magyar vendégek és turisták körülöttem.
Mosolygós, sármos pincérek, csinos, kedves lány a pult mögött, minden olyan tökéletesen természetes. Ideje indulnom, pedig még szívesen maradnék…
Szívből ajánlom mindenkinek ezt a kedvesen előkelő, magával ragadó kávéházat, mindenképp látogassanak el ide azok, akik hamísítatlan kávéházi élményre vágynak.
Szöveg: Frenyó Krisztina
Fotó: Varga Csaba
Bővebben: http://www.spinozacafe.hu/
További képek a galériában >>
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez