Kávéházi körkép - Prága Kávéház és Teázó
Kávéházi látogatásaink során, másodízben a Budapest szívében található Prága Kávéházat választottuk, ahol egyszerre érintett meg bennünket Prága és Budapest csodálatos világa.
A korhű berendezés, az ódon falak és a kellemesen dohos pinceszag finom kávéillattal való édes keveredése, mind-mind közelebb vitt bennünket ahhoz az élményhez, amelyet most megpróbálunk nektek visszaadni.
Király István, a Prága Kávézó tulajdonosa, igazi kávékölteménnyel várt bennünket a kora reggeli órákban, ám amikor megérkeztünk, még lelkesen söprögette a faleveleket az utcán. István, ahogy ezt láthattuk is, ugyanúgy részt vesz minden munka-mozzanatban, a legapróbb részletekben elmerülve, mint ahogyan az, egy igazi jó vendéglátóshoz illik. Az első napsütötte délelőttöt köszönthettük együtt a kávéházi teraszon, ahol a sok mindent megélt tulajdonossal beszélgettünk.
- A 2001. évi nyitást megelőzve, egy évet szántunk az előkészületekre, na, nem azért mert így terveztük, ám a maximális kávéházi élményre törekedve, számtalan akadállyal találkoztunk, míg végül sikeresen leküzdve őket, végül is megnyitottunk.
Igazán jó kávét szerettem volna kínálni a vendégeinknek, ám ahogy jártuk-keltük a várost, valahogy sehol sem találtuk azt az íz-világot, amit kerestünk a társammal. 100 % arabica kávét szerettünk volna, és jómagam napi 10-12 kávét kóstolgattam, pörkölgettem, összeraktuk a lehetőségeket és végül négy ízt külön pörköltünk, és rátaláltunk a saját kávénkra, amelyet azóta is, Prága Blend néven kínálunk a kávézóban.
Meggyőződésem, hogy a lényeg, a pörkölésben rejlik, nálunk a Prágában, hétfőn is, legfeljebb pénteki pörkölésű kávét szolgálunk fel, mert a lehető legfrissebb kávé-élményre törekszünk. Az évek során próbálkoztunk újfajta kávékeverékekkel, csak hogy ne szürküljünk be, ám a vendégek visszakövetelték a jól bevált megszokott Prága kávét, így maradtunk a réginél, hogy érezze a kedves vendég a törődést. Hálásak is érte. Tudom, hogy közhelynek hangzik, de nálunk valóban a vendég az első, sőt mindenek felett áll. Annak idején arról álmodoztam, hogy majd a lépcsőn, kígyózó sorban állnak a kávénkra ácsingózó vendégek, ám közben elszaporodtak a multik és akkora a fejlődés, hogy nehéz utolérni őket, sőt nem is lehet. Mi egy kisebb kávéház vagyunk a nagyokhoz képest, ám a külsőségek helyett, inkább a minőségi termékekre, és a teljes mértékben előzékeny kiszolgálásra törekszünk, akárhogy is van, bármennyire is nehéz manapság egy kávézót fenntartani, a színvonalból nem engedünk. Akik szeretnek bennünket, pontosan a korhű belső, a kedves személyzet, a tálcán, kis pohár vízzel és keksszel kínált kávé, a friss meleg szendvics és a teakülönlegességek miatt járnak ide, nem pediglen a modern technika és csillogás miatt.-
Bent is körbepásztázom a tekintetemmel: Prágai utcaképpel különlegesen megfestett falak, kedves fotókkal díszített kis sarkok, a Prágai környezetet megidéző kislámpák, a fapadló, melyen kis kerek asztalok mellett, öreg székek adnak helyet, reggel 7-től, este 11-ig, az ide betérő vendégeknek.
Mennyi, de mennyi kora reggeli kávé, délutáni beszélgetés, fáradt nap utáni megnyugvás, felolvasóest, állandó kiállítás, egy jó pohár sör melletti szusszanás színhelye lehet ez a barátságos kis kávéház, és a mosolygós személyzet meg is erősít ebben az elgondolásban. A kínálatot tekintve, 25-30 féle kávét találunk az itallapon, és 12 különféle kávékoktél közül választhatunk, emellett 55-60 féle tea van terítéken, méghozzá minőségi szálas teakülönlegesség, amelyet findzsába szolgálnak fel.
Korán reggel, indulhat akár itt is a napunk, amely az üzleti reggelik és megbeszélések kitűnő színhelye, de éppúgy irodalmi estek tökéletes otthonául is szolgál, na és nem utolsósorban, szerelmespárok romantikus találkahelye is egyben ez a Prága, ahol mindenki otthon érezheti magát. Amikor Király Istvánt arról faggatom, mit tart a legfontosabbnak a kávéház jó hírének megőrzése érdekében, hosszas felsorolásba kezd, én pedig, egy újabb kávécsoda társaságában lelkesen jegyzetelek.
– A minőség szinten tartása mellett, a megfelelő személyzet kiválasztása és megőrzése az egyik legfontosabb lépés. Nálunk, ötödik éve nem volt csere az alkalmazottak terén, mert hál istennek megtaláltuk a legjobbakat. Elengedhetetlen szempont, hogy a felszolgálók kedvesen mosolygósak és szolgálatkészek legyenek, hiszen ők, a Prága nagykövetei, így a nyelvtudás mellett, a jókedv sugárzása az elsődleges érv. Nem mindegy, ki és hogyan várja a vendéget a pultnál, miként szolgálja fel a kávét, teát, vagy épp a friss habos sört. Célunk, hogy tartósan olyan helyet hozzunk létre, ahol megmarad a tradicionális kávéházi kultúra, az egyetemi kulturális közegben is, a fiatalokat is megcélozva, és mint látjuk, igény van rá.
Jó érzés, hogy szolgáltatást nyújtunk, nem csupán hagyományos vendéglátást, és ha elégedetten távozik a vendég, örülünk, ha meg legközelebb is visszatér hozzánk, akkor az külön öröm számunkra. Kedvenc városom Prága, innen a név, és a legapróbb részletekig törekszem arra, hogy mindenben a Prágai miliőt tükrözze a kávéházunk. A falak korhű festésében egy prágai festő jött személyesen segédkezni, a tapétát saját kezűleg alakítottam olyanná, amilyenre megálmodtam, egy különleges technikát alkalmazva. A századfordulós Prága, olyan, mint egy múzeum, ezt próbálom megmutatni, és amint látom, hála az égnek, „bejön” a fiataloknak is. Azért, hogy még inkább megszerettessem velük ezt a kis kincsestárat, beköttettem a wifit, és gondolom, a cseh és prágai sörök sem riasztják el őket. Az Ecseri piacot járva, egyenként válogattuk ki a berendezés bútorait, itt mi is mindenben benne vagyunk.
Négy gyermekes apukaként, jól érzem magam a bőrömben és örülök, hogy a Prágát vezethetem. Bízom benne, hogy egyszer majd átadhatom a gyermekeimnek ezt a helyet, és ők is ugyanígy szívügyüknek tekintik majd Prága sorsát. Abban is reménykedem, hogy az embereknek még fontos a klasszikus vendéglátó kultúra, és nem vagyok hajlandó változtatni még annak dacára sem, hogy ma nem divat a klasszikus, de azért titkon remélem, még divatba jön. Már tíz éve működünk, így biztosan akad, aki ezt is szereti. –
A nap végén hazafelé tartva, elkezdett hiányozni Prága. Roppant különös érzés Budapest történelmi kapujában, egy csepp prágai levegőt szippantani, egy csodás habos kávéköltemény társaságában. Ide még biztosan visszatérek…
Amennyiben egy kis Prágai kiruccanásra vágytok, vagy a valódi kávéházi élményt szeretnétek átérezni, akkor irány a Budapest, Baross utca 8.
Frenyó Krisztina
Fotó: Varga Csaba
Bővebben: www.pragakavehaz.hu
„A Prága számunkra maga az élet, a folyton változó emberekkel, akik mégis újra és újra visszatérnek és ismerősökként, barátokként üdvözölhetjük őket. Csodálatos látni, ahogy az először betérő vendégek kinyílnak a hely őszinteségét megérezve, és jólesően fogyasztják el kávéjukat vagy teájukat."
Király István és Hurbán Attila a Prága Kávéház és Teázó alapítói
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez