Karácsonyi ételek a világ minden tájáról
Karácsonykor mindig fontos szerepe van az ételeknek, amikor az egész család leül együtt a szépen megterített asztalhoz, és közösen elfogyasztják a karácsonyi vacsorát. Sok helyen van ilyenkor az asztalon hal, töltött káposzta vagy éppen mákos guba, hagyományos ételek, amiket minden magyar jól ismer.
A világon máshol is így van ez, mindenhol megvannak azok a tipikus ételek, amiket a helyiek elkészítenek karácsonykor. A különböző kultúrák esetében még nagyobb lehet a különbség a karácsonyi ételek tekintetében, néha meglepő is lehet számunkra, hogy mások mit esznek ilyenkor. Most hoztunk Nektek néhány példát arra, hogy mi kerül az asztalra a nagyvilágban az ünnep alatt.
Chile
Chilében karácsonykor az egész család összegyűlik egy nagy vacsorára, ahol gyakori a sült pulyka, zöldségek, krumpli, ami mellé finom helyi bort isznak. Különlegességük a kifejezetten karácsonykor fogyasztott „cola de mono” azaz majomfarok, amiben kávé, tej és cukor van. Természetesen minden családnak megvan a maga titkos receptje hozzá. A másik érdekesség egy sütemény, amiben a spanyol pascua szó szerepel, ez pedig húsvétot jelent. A chileieknél azonban karácsonyként is fordítják.
Csehország
Csehországban sokan böjtölnek karácsony estéjéig, és csak egy kis édes kalácsot esznek napközben, így készülnek fel a nagy esti lakomára. Ilyenkor vagy hallevest esznek, ami egyáltalán nem hasonlít a magyar halászléhez, vagy gombás kubát, ami árpagyöngyből készül. A főfogás ezután következik, általában sült ponty és krumpli saláta kerül az asztalra.
Dánia
Dániában a karácsonyi vacsora hagyományosan sült disznóból állt, amihez párolt káposzta, barnaszósz és főtt krumpli szolgált köretként. Ez változott az idők során, azonban a legfontosabb dolog, azaz a desszert nem.
A risengrod melegen feltálalt rizspuding, amihez tejszínt, mandulát, vaníliát és meleg meggyszirupot adnak. A desszertbe pedig kerül egy olyan mandula is, amiről leszedik a külsejét, és aki azt megtalálja, ajándékot kap.
Franciaország
A karácsony esti vacsora neve Franciaországban Le Réveillon, a menü pedig sok mindent tartalmaz, az osztrigától kezdve egészen a sajtválogatásokig. A fő desszert a bûche de Noël, azaz a karácsonyi fatörzs torta.
Provence-i hagyomány, hogy az asztalon 13 desszert van, amik a 12 apostolt, és Jézust szimbolizálják. Természetesen nem csak sütemények vannak ilyenkor, hanem mandula, szárított gyümölcsök vagy éppen kandírozott citrom is.
Olaszország
Olaszország déli részén a karácsonyi vacsora a ”Hét hal ünnepe”, amit La Vigilia-nak is neveznek. A menü ilyenkor általában csak halat vagy kagylót tartalmaz, de hét különböző félének kell lennie. A hagyomány szerint kihagyhatatlan az angolna, és természetesen halas tészták is vannak az asztalon.
Fülöp-szigetek
A Fülöp-szigeteken igazi édes ünnep a karácsony. A sonkát mézzel édesítik, a ropogós sült malac bőrét pedig karamellizálják. Gyakori az édes spagetti is, amit cukorral édesített paradicsomszósszal tálalnak. És igen, ők is ismerik a pacalt, karácsonykor pedig ökörpacalt készítenek mogyorószósszal.
Egyesült Királyság
Ha hagyományos brit karácsonyi vacsorára hívnának benneteket, biztos ehetnétek sült pulykát, sült krumplit, kelbimbót, áfonya szószt, tölteléket és barnaszószt. A másik tipikus étel a Yorkshire pudding, ami bizony nem egy édes étel, ahogyan sokan gondolnátok, hanem sós sült tészta. A vacsora végén játék is van, ilyenkor kerül fejükre a papírból készült korona.
Lengyelország
Litvániához hasonlóan Lengyelországban is 12 fogás kerül a karácsonyi asztalra, és húst ők sem esznek ilyenkor. Régebben a 12 apostolt szimbolizálta a 12 étel, manapság azonban a vendégek számától teszik függővé az ételek számát. Céklalevessel kezdődik a vacsora, amit további levesek követnek, valamint hering, ponty, és pirog. Desszertként itt is mák van, mákos torta, utána pedig egy kis emésztést elősegítő kompóttal zárul az étkezés.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez