Kapribogyós kerti pizza
A pizza mindenki kedvence, tévhit, hogy egészségtelen, csak az alapanyagoktól függ és kijelenthetjük, hogy a pizza igenis lehet egy egészséges fogás. Az alábbi pizza tészta alacsony szénhidrát és glikémiás indexének titkát hamarosan elárulom. Ezen kívül tej,- tojás,- élesztőmentes.
Ha a pizzánk még ezen kívül nem tartalmaz állati zsírokat és növényi hidrogenizált zsírokat, már nagyon jó úton járunk. Ha feltétet pedig sok roppanós zöldség alkotja akkor pedig telitalálat! A tészta kétféle lisztből készült, az egyik az örök kedvenc a tönköly, erről az ős gabonáról már többször írtam, hogy magas a növényi fehérje tartalma, rengeteg ásványi anyagot tartalmaz és magas sikér tartalma miatt tojás nélkül bármit elkészíthetünk belőle! Engedjétek meg, hogy bemutassak egy másik ős búzát, egyben a másik összetevőt: az alakort.
Az alakor búza: Évezredeken keresztül ez az ősi gabonaféle biztosította az emberiség alapvető élelmiszer ellátását. A mai búzának csak igen távoli rokona. A mag belső sárgás színű finomlisztje a rengeteg béta-karotinnak köszönhető. Lizin mikroelem-és esszenciális aminosav-tartalma szintén magas, szénhidrát tartalma alacsony, glikémiás indexe alacsony! Antioxidáns és lutein bősége emeli pozitív élettani hatásait. Az alakorban lévő glutén nem tartalmaz alfa- gliadint, szemben a mai modern búzákkal. Ezért a legtöbb gluténérzékeny ember számára biztonságos, nem okoz allergiás reakciókat. Használatával megelőzhető a gluténérzékenység kialakulása. ( Mivel minden ember egyedi, ezért lisztérzékenység esetén először tesztelje önmagán az alakort kis mennyiségben, javasolt hogy a teszt során működjön együtt orvosával!)
Átlagos tápérték 100 g-ban: Fehérje tartalma: 13,4 g; Szénhidrát tartalma: 66,5 g; Zsír: 1,7 g; Élelmi rost: 6,7 g
Tészta | Szósz | Feltét |
250 g világos tönköly liszt 250 g alakor finomliszt 200 g kókuszzsír, vagy bio margarin 200 ml növényi tejszín rizs, vagy zab, vagy - kókusz tejszín) 2 kk himalaya só 1 zacskó foszfátmentes sütőpor 1 dl víz |
450 ml paradicsom szósz friss bazsalikom levél 3 evőkanál olíva olaj 1 kk himalaya só 1 kk nyírfacukor 1 kk szárított oregáno 2 cikk préselt fokhagyma |
Tetszőleges zöldségek: vörös hagyma szeletelt fokhagyma brokkoli rózsák aszalt paradicsom cukkini olíva bogyó kapribogyó növényi sajt |
A növényi sajt 100%ban génkezelés, tartósítószer mentes, adalékmentes, szinezék mentes, továbbá tej,- hús,- tojás, fehér liszt, gluténmentes és nem tartalmaz hidrogenizálz növényi zsírokat sem!
A tészta összetevőiből rugalmas tésztát gyúrunk, amelyet kb.1,7 cm vastagságúra nyújtunk és olyan formára amilyen formában sütni szeretnénk a pizzánkat. Nekünk egy kb. 32 cm átmérőjű kerek pizzánk és egy szögletes kb. 20×20 cm-es pizzánk lett ebből a mennyiségből. Közben elkészítjük a szószt: az olíva olajat összekeverjük a paradicsom szósszal és a fűszerekkel, állandó kevergetés mellett főzni kezdjük, hozzáadjuk a fűszereket és a végén a préselt fokhagymát. Megkenjük vele a pizzánkat(inkat), a feltéteket a tetejére tesszük, kevés olvadós növényi sajtot és mehet az előmelegített sütőbe: 180 C fokon 20-25 percre. Tésztája finom puha, rugalmas sárgás színű és finom.
Szabóné Papp Emőke - életmód tanácsadó
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez