Julia Child nyomdokain
Annak, akinek valaha volt, van, vagy lesz köze a gasztronómiához, volt már a kezében Julia Child szakácskönyv. Az pedig, aki valaha írt vagy írni fog gasztro blogot, látta a Julie&Julia című filmet a nagyszerű Meryl Streeppel és Amy Adams-szel. Vannak kultikus fogásai az amerikai szakácsnőnek, aki egyébként elég nagy rutint szerzett a francia konyhaművészet terén. Ilyen étel a Boeuf Bourguignon, azaz a burgundiai marha. Előre szólok, nagyon kezdők csak kellő lelkesedéssel és egy teljesen szabad napon vágjanak bele az elkészítésébe, mert ez bizony nem egy ötperces művelet.
Készítsünk elő minden hozzávalót az asztalra. Ez minden főzésre igaz, hogy a megfelelő előkészítés már félsiker. A szalonnát csíkozzuk fel, a húst hártyázzuk le, és diónyi darabokat vágjunk belőle, a hagymát vágjuk finomra, a répát hámozzuk meg és vágjuk karikára. Tegyünk fel egy lábasba vizet, és ha már forr, dobjuk bele a szalonna csíkokat. Kb. tíz percig főzzük, majd szűrőkanállal vegyük ki. Kelleni fog egy vastagfalú, lehetőleg öntött vas lábas, amit tudunk sütőbe is tenni. Ha megtaláltuk a megfelelő edény, akkor egy kevés vajat forrósítsunk fel benne, és dobjuk rá az előfőzött szalonna csíkokat - aztán ismét tegyük félre. A kisült zsírba dobjuk bele a marha kockákat, és viszonylag magas lángon pirítsuk le minden oldalát. Figyelem, csak akkor fog szépen megpirulni, ha a hús teljesen száraz, úgyhogy itassunk le róla minden nedvességet. Ha a marha is kész, akkor azt is tegyük félre, és a dobjunk még egy kis vajat az edénybe, amin a répát és a hagymát üvegesre pirítjuk. Közben már bekapcsolhatjuk a sütőt, had melegedjen fel 230 fokra. Ha kész a hagyma meg a répa, dobjuk rá vissza a marhát és a szalonnát is, szórjuk meg egy evőkanál liszttel, majd úgy, hogy rátettük az edény fedelét, rázzuk össze az egészet, hogy mindenhol egyenletesen érje. Akkor dugjuk be 4-5 percre a lábast a forró sütőbe, ha letelt az idő akkor ismételjük meg a lisztes szórást, rázzuk össze, és megint menjen be 5 percre.
Ha megcsináltuk a lisztes játékost kétszer, akkor vegyük ki a lábast, és vegyük vissza a sütő hőfokát 150 fokra. Amíg vissza esik a hőmérséklet, addig hozzáadjuk a marhához a ragu többi hozzávalóját. Dobjuk a húsra a babérlevelet, a kakukkfüvet, sót, borsot, zúzott fokhagymát, és a paradicsom pürét, majd öntsük fel a borral és a húslevessel. Mehet rá a fedő, és az egészet tegyük vissza a sütő alsó fokára kb. 3,5 órára. Igen, ilyen sokáig készül, cserébe a végén olyan omlós lesz a hús, hogy elolvad a szádban. Fontos, hogy óránként nézzünk rá, és kevergessük meg, nehogy oda kozmáljon, és 2,5 óra után próbálgassuk azt is, mennyire puha a hús - ugyanis a főzési idő nagyban a marha minőségétől (állat kora) függ. Lehet, hogy valakinek már 2 óra után kész az étel, nekem most 3,5 órába telt, de hallottam már 4-ről is. Mikor az utolsó fél órához ér a sütés, akkor a megpucolt és felkarikázott gombár dobjuk rá 2 evőkanál vajra, sózzuk, borsozzuk, egy löttyintés fehér bor, és főzzük, amíg ki nem fő belőle minden nedvesség. Nem kell alóla elforralni a vizet, de magából a zöldségből ki kell párolni, hogy ne áztassa el a szószt. Ha kész, keverjük bele a gombát és a lecsöpögtetett gyöngyhagymát is a raguba, majd főzzük készre a sütőben. Én tagliatellét ajánlok hozzá köretnek, és természetesen egy pohár testes vörösbort - no meg a Julie&Juliát DVD-n :)
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez