Joghurtos padlizsán Ottolenghi módra
Annyira szeretem az egyszerű “pikk-pakk” kajákat, amik ráadásul egészségesek is. Az egyik kedvenc zöldségem a padlizsán. Olyan sokféleképpen felhasználható és laktató, köret vagy hús nélkül is.
A budapestiek életében közkedvelt gyorsétteremben (Szeráj) is mindig joghurtos padlizsánt eszem, vagy ha nem csak azt, akkor azt is kérek egy Şiş Kebap vagy egy török pizza mellé. Egy másik nagy kedvencem Yotam Ottolenghi. Ő egy izraeli születésű séf, aki Londonban tevékenykedik, írt két szakácskönyvet és egyébként mind a vegák, mind a húsimádók szeretik. Tőle ered az alábbi recept is. Egyébként is izgat mostanában a keleti konyha és érdekelt már a Za’atar. Ha meg már Za’atar, akkor gondoltam kipróbálom Ottolenghi padlizsános receptjét. Csodálatos!
A Za’atar egy arab fűszerkeverék, általános neve bizonyos fűszer és gyógynövénykeverékeknek (oregánó, bazsalikom, kakukkfű, és csombor).
A kulináriában (mert a gyógyászatban is felhasználják) a za’atar általában majoranna, oregánó és kakukkfű keverékét jelenti, melyet pirított szezámmaggal, szömörcével, esetleg sóval kevernek el. De a háziasszonyok általában a saját ízlésüknek megfelelő fűszernövényekből készítik a házi keverékeket, és ez olyannyira titkos recept, hogy még a saját rokonaik sem tudhatják meg. Általában pitával tálalják úgy, hogy olívaolajjal keverik el, talán, mint egy pestot, és a tésztára kenve/hintve kisütik (ez a manakeesh bi za’atar). De használják húsok, zöldségek valamint hummus ízesítésére. Valamint a labneh-et (egyfajta sűrű, krémes joghurt) is meghintik za’atarral, és kenyérrel eszik reggelire.
Az okoskodás után jöjjön a recept:
Összetevők:
2 db nagyobb padlizsán
1 doboz görög joghurt 2,5 dl
2 kk. za'atar (Culinarisban, Mammut és Mom Matchben kapható)
1 gerezd fokhagyma
fél citrom leve
só és frissen őrölt bors
5-6 ág friss kakukkfű és pár levél oregánó
olívaolaj jó sok
fél dl tej én mandulatejet használtam
1 db kisebb gránátalma
Elkészítése:
A sütőt előmelegítem 220 fokra. A padlizsánokat megmosom, megszárítom és félbevágom. Beirdalom, majd olívaolajjal gazdagon meglöttyintem, sózom és borsozom. Tepsibe, vagy sütőlapra helyezem és a friss kakukkfű ágakat rádobálom, valamint friss oregánóval megszórom a tetejüket. Így sütöm grillmódban 15-20 percig a padlizsánokat. Amíg a padlizsánok sülnek, addig elkészítem a joghurtszószt. Kettévágom a gránátalmát és kiszedem a gyümölcsmagvakat. A legegyszerűbben úgy, hogy egy kiskanállal kiütögetem. A joghurtot elkeverem a tejjel, sózom, belefacsarom a citrom levét, belelöttyintek egy kis olajat, hozzákeverek 1 ek. za'atart, és egy kevés oregánót. Ha kihűltek a padlizsánok tálra halmozom őket úgy, hogy elférjenek, megkenem a tetejüket joghurttal és rájuk szórok díszítésnek jókora adag gránátalmamagot. Meghintem még egy kis za'atarral.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez