Ismerd meg a gránátalmát
Kóstoltátok már a gránátalmát? Nekünk nagy kedvenc. Nemcsak finom, hanem sok értékes beltartalmi összetevővel is rendelkezik. Összegyűjtöttünk róla pár hasznos információt és érdekességet.
Egy kis történet és mitológia: Az ókori mítoszok szerint a gránátalmát Aphroditének, a szerelem és szépség istennőjének köszönhetjük, mert a történet szerint ő ültette el Ciprus szigetén. A szerelem és a termékenység jelképeként tisztelték. Valójában már az ókori Egyiptomban is ismert gyümölcs volt, a termékenység és a lét folytonosságának szimbólumaként ismerték, a gyakorlatban pedig a levéből bort erjesztettek. Babilonban és Perzsiában a legyőzhetetlenség jelképeként tartották számon, ezért a harcosok csata előtt gyakran fogyasztottak belőle. Több vallásban is megjelenik a gránátalma, némelyek szerint az édenkert tiltott gyümölcsét ismerhetjük benne. A gránátalma az egyik legismertebb afrodiziákum, lehet nemcsak a sok pici piros magvai miatt vált a szerelem és a termékenység jelképévé oly sok kultúrában.
Hogy néz ki: Termése gömb alakú és alma nagyságú. Színe a sárgától a pirosig változó lehet. Enyhén fényes, kb. 3-4 mm vastagságú héja éréskor könnyen vágható, később kissé megkeményedik. Ha felvágjuk, belül fehér hártyás rész tagolja kis üregekre, amikben sok apró, gyöngyszerű kis bogyót találunk, melyek édeskés-savanykás ízűek. Ezek a gránátvörös, lédús, áttetsző húsos magköpennyel körülvett kis magok a gránátalma fogyasztható részei.
Beltartalmi értékei: 10 dkg gyümölcs 83 kalóriát tartalmaz. Található benne kalcium, magnézium, foszfor, kálium, C-vitamin, folát, kolin, K-vitamin és némi béta-szitoszterol (növényi szterin). Utóbbinak a koleszterinszint csökkentésben van jótékony szerepe. Rosttartalma (4 g/10 dkg) segít az egészséges bélműködés és emésztés fenntartásában. Szív- és érrendszerre gyakorolt védő hatását nagy antioxidáns tartalmának köszönheti. Klinikai vizsgálatok is úgy találták, hogy a gránátalmalé fogyasztása kedvező hatást gyakorol a vér LDL-szintjére, így megelőző hatású lehet az érelmeszesedéssel szemben. A magas antioxidáns tartalom erősíti az immunrendszerünket is. Egyes források szerint a daganatos betegségek kapcsán is jótékony hatású lehet ellaginsav-tartalmának köszönhetően, ami kedvezően befolyásolja a daganatos sejtek osztódását.
Felhasználása: A legegyszerűbb simán nyersen, asztali gyümölcsként fogyasztani, de felhasználható turmix italokhoz, házi müzlihez, natúr joghurtba keverve/turmixolva, gyümölcssalátákhoz, zöld salátákhoz, süteményekhez, levét kinyerve (vízzel hígítva) italnak, de főtt és sült húsok mellé mártás is készíthető belőle. Van aki vajkrémbe keveri szendvicskrém gyanánt - most a farsangi időszakban ez hasznos tipp lehet, hiszen a mutatós kis magocskákkal szépen tudunk díszíteni is, vidám falatkák készíthetőek belőle. Kísérletező kedvűek lekvárt, szörpöt vagy befőttet is kreálhatnak belőle, de ha szeretnénk kiélvezni az összes jótékony hatását, inkább nyersen fogyaszzuk. A levét a legegyszerűbben citrus facsaróval tudjuk kinyerni, de nagyobb mennyiségnél érdemes elővenni a gyümölcscentrifugát is, ha van a háztartásban. A népi gyógyászatban akérgét is felhasználták például hasmenésre, féreghajtásra, míg a levét meghűlés és láz kezelésére.
Kiss - Dalmadi Mariann - dietetikus
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez