Ismerd meg a fekete retket - recepttel
Ismét egy természetes vitaminforrást mutatunk be Nektek a fekete retket.
Hatóanyagai: B1-, B2 és C-vitamint, ásványi anyagok közül káliumot, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint tartalmaz. Csípős íze elárulja, hogy igen gazdag mustárolajban, raphanol és raphinin nevű illóolajokban és bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is.
Hatása: A népgyógyászatban régóta ismerik, mint emésztésjavító, epehajtó, epekőképződést gátló növényt. Elősegíti a gyomornedvek és az epe kiválasztását. Serkenti a bélmozgásokat, elősegíti a székelést. Nagyanyáink előszeretettel alkalmazták légúti megbetegedések esetén, például köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések gyógyítására. Leggyakrabban egy fekete retket kivájtak, bele mézet töltöttek és pár óra pihentetés után ezt használták a betegség kezelésére. Leírják az ízületi gyulladásra, köszvényre gyakorolt pozitív hatásait is. Magas kálium tartalma miatt vízhajtó hatású. A fekete retket az emésztésre gyakorolt intenzív hatása, magas illóolaj tartalma miatt nem ajánlott fogyasztani akut emésztő rendszeri megbetegedések esetén (pl. gyomorfekély, hasnyálmirigy gyulladás, epegörcsök, bélgyulladás stb.) és a későbbiekben is az egyéni tűrőképességet figyelembe véve.
Felhasználható: Fogyasztható saláta alapanyagaként, szendvicskrémnek elkészítve, szendvicsbe karikázva, mártogatósakhoz kínálva, vagy aki szereti friss ízét, annak csak úgy önmagában egészséges rágcsálni valónak. Fogyasztás előtt egy órával lesózva kínálhatjuk húsok mellé köretként, vagy savanyúság helyett.
Fekete-retek saláta
Hozzávalók: 1 fej fekete retek, 2 sárgarépa, 1 kisebb fej káposzta, só
Elkészítése: A káposztát legyaluljuk, a retket és a sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és kevés sóval ízesítjük. Fogyaszthatjuk szendvicsekhez vagy húsok mellé köretnek is. A répa édeskés íze jól illik a pikáns retek mellé.
Fekete retkes szendvicskrém
Hozzávalók: 1 nagyobb fekete retek; 2 kemény főtt tojás; 1 kis fej vöröshagyma; 1 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolaj; só; 1 kis csokor snidling
Elkészítése: A megtisztított fekete retket nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd besózzuk. A főtt tojást apró kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát szintén lereszeljük. Összekeverjük a hozzávalókat, majd tökmagolajjal és felaprított snidlinggel ízesítjük. Pirítóssal vagy rozskenyérrel (vagy pirított rozskenyérrel) a legfinomabb. Vigyázat! A krém pikáns ízvilága miatt eléggé anticsók hatású.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez