Ínycsiklandozó sütőtökös receptek
„Itt van az ősz, itt van újra…” vele együtt pedig az évszak legkedveltebb zöldsége a sütőtök. Amellett, hogy isteni finom, rengeteg jótékony hatással bír.
Nagyon egészséges, és alacsony kalóriatartalma van. Szép lesz tőle a bőröd, és még a pattanások ellen is megoldást nyújt. Kiváló béltisztító, és segít a szívproblémák leküzdésében. Igen gazdag kalciumban, cinkben, vasban, és persze C-vitaminban. Személy szerint, én a sütőtök krémlevest imádom, de most összegyűjtöttem nektek, 5 különleges, ínycsiklandozó sütőtökös receptet. Csemegézés indulhat.
Almás sütőtökleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
- 1 nagy alma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 2 dl kókusztej
- 1 ek. mascarpone (tejszínnel helyettesíthető)
- 3 dkg vaj
- 1 tk curry fűszerkeverék (enyhe)
- tengeri só, frissen őrölt bors
- friss snidling
- pirított mogyoró és/vagy szezámolaj a tálaláshoz
Kockázzuk apróra a hagymát, kevés vajon dinszteljük meg, a végén adjuk hozzá a curry fűszert, és a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a felkockázott tököt, a hámozott felkockázott almát. Öntsük fel fél liter vízzel, sózzuk, főzzük puhára a tököt. Kb. 10-15 perc főzés után turmixoljuk le a levest, keverjük hozzá a mascarponét, és a kókusztejet. Frissen vágott snidlinggel, pirított mogyoróval vagy szezámolajjal tálaljuk.
Sütőtökös- túrós hamis quiche
Hozzávalók:
- kb. 400 g mirelit leveles tészta kiolvasztva
- 3 tojás
- 2 dl tejszín
- só, bors
- 10 dkg túró
- 5 dkg juhtúró
- 20 dkg sült tök
A sült tököt felkockázzuk, a kiolvasztott leveles tésztát kinyújtjuk. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és kivajazunk egy kb. 24 cm átmérőjű sütőtálat. A leveles tésztával kibéleljük a kivajazott sütőtálat, majd villával megszurkáljuk. A tojásokat elkeverjük a tejszínnel, enyhén sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a túrót és a juhtúrót és összekeverjük. A keveréket a tésztára öntjük és beleszórjuk a felkockázott sült tököt. Sütőbe toljuk és kb. 30-35 percig sütjük. Langyosan tálaljuk.
Sütőtökös- parmezános palacsinta
- 120 g sült sütőtök
- 125 g natúr joghurt
- 200 ml tej
- 1 ek. frissen reszelt parmezán
- 1 tk. sütőpor
- 150 g liszt
- só
- csipetnyi őrölt fehér bors
- csipetnyi őrölt szerecsendió
- csipetnyi őrölt szárított fokhagyma
- a sütéshez extra szűz olívaolaj
- 150 ml tejföl
- 50 g rukkola
- parmezánforgács
A sült tököt a joghurttal, a tejjel, a sütőporral, a liszttel, a reszelt parmezánnal, és a fűszerekkel botmixer segítségével simára dolgozzuk, és 15 percig állni hagyjuk. A masszából olajjal vékonyan kikent serpenyőben kb. 10 cm átmérőjű palacsintákat sütünk. Tejföllel, rukkolalevelekkel, és parmezánforgáccsal rétegezve, melegen tálaljuk.
Sütőtökös sajtgolyó
Hozzávalók kb. 20 db diónyi nagyságú golyóhoz:
- 200 g reszelt sajt
- 120 g sült sütőtök
- 1 tojás
- 3 ek. liszt
- 10 rozmaringlevél
- só
- frissen őrölt fekete bors
- a sütéshez napraforgóolaj
A rozmaring levélkéket finomra aprítjuk, a sült tököt villával szétnyomkodjuk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a sajtot, a tojást, 3 ek. lisztet, megsózzuk, megborsozzuk, majd az egészet alaposan összekeverjük, és legalább fél óráig állni hagyjuk.
A masszából diónyi gombócokat formázunk, lisztbe forgatjuk, és bő olajban arany barnára sütjük. A sajtgolyókat papírtörlőre szedjük, és azonnal tálaljuk.
Sütőtökös-zabpelyhes keksz citromos krémmel
Hozzávalók:
· 10 dkg liszt
· 10 dkg zabpehely
· 15 dkg sütőtökpüré
· 10 dkg porcukor
· 5 dkg vaj
· 1 dl tejszín
· 1/2 teáskanál sütőpor
· 1/2 teáskanál szódabikarbóna
· 1 teáskanál mézes fűszerkeverék
· csipet só
· 1 db tojás
· a krém hozzávalói:
· 15 dkg mascarpone
· 1 csomag vaníliás cukor
· porcukor (ízlés szerint)
· reszelt citromhéj
· citromlé
Összekeverjük a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a szódabikarbónát, a csipet sót, és a mézes fűszerkeveréket. Az olvasztott vajat (kihűtve) simára keverjük a porcukorral, a tojással, és a tejszínnel, majd hozzákeverjük a szintén kihűtött sütőtökpürét. Ezután a száraz, és a nedves keverékeket fakanállal alaposan összekeverjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egymástól távolabb, kanállal ízlés szerinti méretű halmokat kanalazunk rá a masszából.
Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve a kekszeket rácsra szedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A mascarponét simára keverjük ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, reszelt citromhéjjal, citromlével, és a vaníliás cukorral. Ezután a teljesen kihűlt kekszeket összeragasztjuk a mascarpone krémmel. Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk porcukorral.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez