Intimitás Gourmet - Vagyis Étel és szex!
Riport Hummel Zsolttal, aki az ételeken és a főzésen keresztül tudatosította magával a testi és lelki érintkezés lényegét. Olyan párhuzamokat fedezett fel a két terület között, ami által teljesen új megközelítésből érezhetjük és élvezhetjük a párkapcsolatok testiségét. Egészen az alapanyagoktól, azok minőségétől, az étkezés milyenségén át, az élvezeti értékének fokozásáig. Ugyanúgy, mint az intimitásban!
Az élet élvezetéről beszélünk mind a két témakör estében. Kétségtelenül megállapítható, hogy a mindennapi rohanással, pörgéssel, pénzhajszolással, megalkuvásokkal teli hétköznapoknak két biztosan kijelenthető fénypontja van: az egyik az étkezés, mely nem csak testi szükséglet, hanem sokaknak élvezet, és a szex. Az egyik sokszor és sokak által folyamatosan feldolgozott és vállalt téma; a másik témában viszont ott rejlik az emberi prüdéria, az a belső pironkodás, ami gátat szab annak, hogy felszabadultan, és főleg tabumentesen lehessen róla beszélni. Hummel Zsolt pontosan ezt a kettőt hozza párhuzamba az általa kidolgozott rendszerben, tanítja, és saját felületein teljesen szabadon fogalmazza meg a lényeget.
Hogyan legyünk Intimitás Gourmet-k?
- Igazából az életünk minden szakaszában választunk. Ezt tegyem, vagy azt tegyem. Ezt egyem, vagy azt egyem. Igazából innen jött nálam a felismerés, mert itt is egyértelműen választásról beszélünk. Hogyan szexeljek? Itt is felmerülnek bizonyos kérdések. Mindig a tojással szoktam kezdeni, és ezzel elmagyarázni: egy rántotta, egy tükörtojás. De valaki belegondolt már abba - a szakácsokon kívül -, hogyan lehet tökéletes tükörtojást készíteni? Rengeteg féle módon készíthető, de hogy ne égjen meg az alja, tökéletes legyen a fehérje, de a sárgája tükrös legyen, és úgy folyjék, mint annak a rendje. Ehhez idő kell. Nekem évekbe telt, míg tökéletesre sikerült. Ezzel a szemlélettel kell hozzáállni az intimitáshoz is! Hogy még érthetőbb legyen, engem soha nem az érdekelt, hány recept van az adott ételre, hanem a technológiák és a praktikák. Mi az, amivel jobb lesz az alapanyag; mi az, amivel tökéletes lesz az az étel.
Ez teljesen érthető, ha valaki szereti a gasztronómiát. De hogy jött ebből a szexualitás?
- Egyszer belecsöppentem ebbe a tudatos intimitás világába. Eleinte autodidakta módon, aztán elvégeztem különféle tanfolyamokat, és volt jó pár mesterem. És ekkor jött az, hogy ha elkezdünk szexről beszélni, nagyon direkt lenne a megszólítás. Hogyan lehetne olyan párhuzamot találni, amin keresztül átmegy a dolog? Rádöbbentem, hogy az ételekkel.
De mégis, hogyan lehet ezt a párhuzamot megmutatni?
- Írtam jó pár receptet, és ezen keresztül felvezettem. El kell menni a piacra, megérinteni az alapanyagot, gyönyörködni benne. Aztán a következő lépésben elő kell készíteni a konyhát, felkészülni lelkileg és fizikailag a főzésre. Ugyanaz a rituálé, mint a szeretkezésnél az előjáték. Minden az alapanyaggal kezdődik. Én, te, vagy bárki, hogyan van a testében. Az alapanyag a testtudat! Ha én jól vagyok a testemben, jobb lesz a szex, ha jó az alapanyag, nem kell agyonfűszerezni az ételt. Hadd mutatkozzon meg annak a marhának, vagy spárgának az eredeti íze, ne nyomjuk el fűszerrel. Aztán jön a főzés. Találja meg mindenki saját magának, mi az ő íze, mi az ő igazi vágya. Erre mondok egy példát. Szoktam főzőesteket rendezni pároknak. Van egy adott étel, amit el kell készíteniük, viszont rengeteg alapanyagot teszek még eléjük, hogy kiválasszák, nekik mi a fontos, nekik mi az az íz, amire vágynak. Tehát olyan süteményt készítsenek a párok, amire valójában vágynak. Miközben tudatosan kiválasztják a közös ízeket, elő lehet szedni magukból, hogy valójában mire vágynak. A főzés közben, főleg az adott esetben, rengeteg intim rezgés is felszínre kerül.
Ez vélhetően nem egyszerű, hiszen a férfi és a nő teljesen máshogy működik.
- Egyszerű. A nő egy fine dining degusztációs menü, a férfi meg egy egytál étel a szexben. Teljesen különböző, de össze lehet hozni. A tévhit onnan indul, hogy sokan azt hiszik, a szexet az orgazmusért csináljuk. Pedig nagyon nem! Az együttlét öröme a lényeg! Ha elmész egy degusztációs menüt elfogyasztani, már onnan indul az élmény, hogy belépsz az étterembe. Élvezed az étkezés játékát, a felszolgálást, a színeket, az illatokat, az ízeket, az együttlét, az együtt evés élményét. Ferran Adriá soha nem azt kérdezte a vendégektől a vacsora végén, hogy ízlett-e az étel, hanem azt, hogyan érezték magukat! Pontosan ez a lényeg a szeretkezésnél is!
Felmerül a kérdés, hogyan lehet a férfit, az egytál ételt közelíteni a degusztációhoz, a nőhöz!
- Azt szoktam mondani a hölgyeknek, akik hozzám jönnek, hogy a férfi egyszerű, mint a faék, ezért ebben a minőségünkben kell minket megérteni. Viszont azt az egytál ételt is fel-fel lehet úgy turbózni, tálalni, játékosabbá lehet tenni, hogy észre se vegyük mi, férfiak a különbséget. Sőt, elmondom, hogy egy jó egytál étel elkészítéséhez is órák kellenek, és a szexnél is itt egy kardinális pont. A türelem! Nem sietünk sehova, adjuk meg a módját! Ez a férfiakra is igaz, ne rohanjunk! A nőknek kell az üdvözlő falat, az érintés, a szembenézés, adjuk meg nekik, mert egyszerűen így működnek. Persze, aztán habzsolhatunk! Mikor masszázs oktatást tartok, még egyszerűbben szoktam fogalmazni. A nőt szívtől nyitjuk a vagina felé, a férfit a hímvesszőtől a szíve felé. És ennyi.
- Étkezés és étkezés, szex és szex között is óriási különbségek vannak. Hogy lesz ebből egyensúly?
- Ez pontosan így van. Nem kell azt gondolni, hogy ha én gourmet vagyok, minden nap három fogásos kaja kell. Bizony, elég néha egy egyszerű street food. Viszont ha belemegyünk egy fast food-ba, egy gyors szexbe, akkor is válasszunk az ízlésünknek megfelelőt! Megfelelő hangulatot, megfelelő rezgést, és megfelelő ízeket. Például ne rohanjunk enni egy gyrost, ha éppen egy igazi, jó magyar kolbászt ennénk mustárral. Nem kell! Magyarul, ha szükségét érezzük, van affinitásunk hozzá, nem kell a mosógépen a gyors menet, ne egyből hemperegjünk a padlón, hanem menjünk ki a kertbe, dobjunk le egy pokrócot és már teljesen más lesz a fast food is.
- A gyors kaját, a gyors szexet általában önző érdekek vezérlik?
- Az intimitásban ezt úgy szoktuk megfogalmazni, hogy önzetlenül adok, és önzően fogadok be. Szükség van erre is, és itt jön az a pont, hogy legyen egy párnak szexuális tudatossága, ismerje a másikat, és fogadja el. Tegyen, ha úgy van, hiszen egyszer adunk, egyszer kapunk. És ezzel sincs semmi baj. Itt fűzöm hozzá, hogy ezt tanulni kell! Ha egy párnál valaki csak a hamburgert szereti, a másik meg a pizzát, hát abból semmi jó nem fog kisülni. Akkor nagyon gyorsan meg kell találni a közös pontot, mondjuk a rántott húst, és onnan közelíteni egymáshoz. Ha megvannak azok a közös élmények, amikre úgy gondolunk vissza, hogy életünk szexe volt, akkor simán lehet főzeléket is enni, akár többször is.
Mire kell ezek után vigyázni, vagy odafigyelni a legjobban?
- Ez is egyszerű! Mind a férfinak, mind a nőnek meg kell érteni, hogy kell a változatosság! Ha van egy kedvenc ételed, amiért rajongsz és imádod, de minden nap azt kéne enni, és ugyanabban a formában, akkor vajon meddig bírnád? A szex sem erről szól, nem kell mindig csúcson járni, megvan a dinamikája, egy kényelmes, és mindenki által élményt nyújtó rendszere, és akkor mindig jóllakottak leszünk.
Ezt értem. De van kedvenc ételünk, kedvenc éttermünk. Ha van egy párkapcsolata valakinek, akkor mindig ugyanabba az étterembe jár?
- Pontosan itt jönnek be az egyéni vágyak. Szombaton megélünk egy nagyon lágy, hosszú, masszázsos élményt, degusztációt; kedden csak épp megterítünk, és füldobjuk a húst az asztalra. A következő napokban meg extrém vágyaknak adunk teret, ízlés és elfogadás határain belül, mivel rengeteg aspektusa van a szexnek, csakúgy, mint az ételeknek. Lehet jó egy kötözött sonka, vagy egy jó testes gulyás, lehet csak orális, lehet bármi, ami megfordul a fejünkben. És ezt tudnia kell egy párnak! Az egész az elfogadásról szól, és merjünk felvetni új ételeket, szemérmetlenül, pironkodás nélkül, teljesen pontosan megfogalmazni a vágyakat. Sok esetben ez a probléma, és ha nincs közös rezgéspont, az bizony nem fog működni. A párkapcsolatokban rendkívül fontos ez! Muszáj kísérletezni, megtalálni mindenkinek, hogy neki mi a legjobb. Ez nem önzőség, hanem a szexuális tudatosság! Üzenetem az: Ha odafigyelünk a minőségi szexre, akkor pontosan kikapcsoljuk azt, hogy folyamatosan a szexre gondoljunk, mert egyszerűen jól vagyunk lakva, Lesz egy teljesség érzet, amitől jól vagyunk, és van idő másra is. Kifejezetten ezért végzek külön tanfolyamokat csak férfiaknak, és csak nőknek, méghozzá kiscsoportban. Az a vicces, hogy a közhiedelemmel ellentétben a férfiak kevésbé nyílnak meg. Főleg csoportosan. A saját testét mindenkinek meg kell ismerni, és nem csak felszínesen. Ezt csakis gyakorlással, próbálgatással lehet, úgy, hogy közben segít valaki. Ez sokaknak nem megy, hiszen teljesen naturális, és mások előtt végzett gyakorlatokról van szó. De kérdezem én, visszacsatolva a főzésre: Ha egy szakács megtanulta az alapokat, és fejlődni akar, többet tudni, azt hogyan tanulja meg? Csakis a gyakorlatban, mégpedig úgy, hogy egy séf segít neki, fogja a kezét és bevezeti egy másik dimenzióba.
Az érintéseket, a testi tudatosságot hogyan adod át ételeken keresztül? Mert gondolom, nem csak fizikai oktatást végzel, hanem elméletit is.
- A női nemi szervvel kapcsolatban a pitéket szoktam felhozni. Rengeteg féle van, és rengeteg féleképp lehet készíteni. Ahogy a tésztát érintjük, úgy kell érinteni magunkat, vagy a másikat. Át kell érezni, mi van a kezeinkben. Benne van az élet! Ha belegondolunk, mennyi lelke van a kenyérnek, amit mi készítünk, mennyi érzést teszünk bele. Csak liszt, víz, só, és a legegyszerűbb alapanyagokból mit lehet kihozni! Nos, pont így kell felfogni saját testünket, nemi szervünket. Egyszerűen ezt a filozófiát kell átvenni, és magunkénak tudni.
Ez teljesen újszerű megközelítése az intimitásnak. Mégis, hogy lehet ezt befogadni?
- Megint csak a főzés! Nem kell erőltetni, bevásárlóközpontban kínlódni, és recepteket olvasgatni. Én például ki szoktam menni a mezőre, és mindenféle növényeket szedek. Galagonyából csináltam fánkot, cickafarkból pesto-t készítettem. Vagy készítettem vadrózsasziromból és akácfa virágból pitét. Érdemes magunknak felfedezni, rábukkanni a bennük rejlő lényegre. Hogy még érthetőbb legyek: abból főzzünk, ami van. Ami ott él bennünk mélyen, az a mi igazi vágyunk. Ezeket kell belerakni a szexbe. Ne akarjunk túl sok mindent belerakni egyszerre, csak lépésről lépésre. Milyen fantasztikus ételeket, textúrákat lehet készíteni három összetevőből! Itt is érvényes a kevesebb több elmélet.
Az írásaidban nagyon szabad szájúan fogalmazol. Kimondasz olyan szavakat, amit igazából senki nem szokott. Ez nem kelt visszás érzéseket azokban, akik elsőre beleolvasnak?
- Valójában azért nem, mert én kimondom, de mindenki kimondja, csak nem hangosan, csak fejben. Én nagyon sok emberrel beszélgettem már az elmúlt években. Azt szeretném megértetni az emberekkel, hogy a minőségi szex az a hétköznapi életünk része is lehetne. A gourmet-ság is a hétköznapi élet része is lehetne. Nem fogunk angus steak-et sütni állandóan, de valahol össze tud mindenki szedni egy jó marhahúst, vagy egy adag spárgát, és készítsen hozzá egy jó berni mártást, és kóstolja meg úgy. Nem csodadolgokról beszélek, hanem igényességről, ami tanulható, és megváltoztatja az életünk minőségét!
Hogy történik nálad egy oktatás? Fel szoktak keresni, hogy nem igazán működik a szex, vagy hogy ilyen-olyan problémáik vannak. Hogyan képzeljük el?
- Végül is igen, persze ehhez hosszú évek kellettek. Furcsa mód az ügyfeleim 80%-a nő, és ők is keresnek fel. Most már férfiak is jelentkeznek, talán annak köszönhetően, hogy sokat publikálok, egyszerűen fogalmazok, és talán végre átment az üzenetem. Nagyon sok éve vagyok benne, és kialakítottam azt a rendszert, ami tud működni. Az egyik kardinális pont, hogy férfiakat csakis privátban fogadok. Maximum két-három fő, de azt is úgy, hogy bemutatok egy yoni massage-t egy hölgyön, hogyan lehet orgazmusa, de már akkor is zavarban vannak. Hát, ha még a saját testükkel kell foglalkozni! A nők sokkal nyitottabbak, simán végignéznek csoportosan egy férfi erekciót élőben, és jó kedélyűen beszéljük meg közben, mit miért kell, vagy javasolt csinálni. Lingam és yoni massage-t is oktatok, aminek csakis egyenként van értelme, hiszen akkor befogadóak az emberek. Egy nő, vagy egy férfi, maximum egy pár. Mindenkinek más a szemérmességi határa, még akkor is, ha csak beszélgetünk. Én azt mondom, van egy állapotunk, és az jó. De azt kell megtanulni, hogyan legyen jobb. Megint a főzés. Ha van egy disznóhúsunk, azt simán bevágjuk a sütőbe, és kész. De mi van, ha kapunk hozzá néhány technológiát, eszközt, hogy milyen serpenyőben, milyen olajjal, és milyen fűszerrel készítsük. Azt fogjuk észrevenni, hogy kinyílik a világ, pedig valójában nem változtattunk semmin! Amiben én segíteni tudok a nőknél, az egyfajta megengedési út, hogy képes legyen elfogadni, ami benne van; a férfiaknál pedig, hogy higgyen abban, hogy képes rá.
Minden tanulási folyamatnak kell idő. Nyilván mindenkinél más, de van valami időintervallum, ami alatt elsajátítható ez a gondolkodásmód, és ezek a technikák?
- A szexuális fejlesztés egy egyéni út igazából. Ha nézünk egy szivárványt, annak a két végét, az a nő és a férfi. Mindketten elkezdenek tanulni, és hosszú idő után ér csak össze. Sajnos, ha ezt a példát nézzük, akkor a társadalom 90%-nak az intimitás tudása a szivárvány alján van, sok munka és megtapasztalás kell az elsajátításához, a megértéséhez. Én azt mondom, hogy minimum fél év, amikor már valamiféle változás következik. Egy hétvégi képzéssel még semmi nem történik. A férfiaknak azt szoktam mondani, legalább 5 hónap, amíg rendszeresen el kell jönni tanulni, és ezután a képességeid már meglesznek, tudod használni. Viszont azt kell hogy mondjam, évek lesznek azok, amikor be is épül ez a tudás. A nőknél pedig körülbelül fél év, mire megjelenik az a megélési érzés, amire azt mondja, igen, ez már egyfajta többletet adott.
Ez azért érdekes, mert egyfajta életminőséget is tudsz ezáltal változtatni az embereknek.
- Igen, egy olyan tartást ad, ami felbecsülhetetlen. Gondold végig! Egy eszméletlen jó éjszaka után hogyan lép ki egy férfi az utcára? Azt mondja: igen, jó vagyok! Teljesen más lesz a kisugárzása, a megjelenése egyszerűen sikert fog tükrözni. A nőknél ugyancsak. Úgy kel fel, olyan energiákkal van tele, amitől kivirul, és azt mondja: igen, én nő vagyok, és jól vagyok. És mi történik? Elkezd riszálni az utcán, és egyszerűen olyan kisugárzása lesz, kortól, testi adottságoktól függetlenül, hogy minden férfi utána fordul. Furcsát fogok mondani, ami ehhez kapcsolódik. Miből lehet látni, hogy egy nő jól van? Hogy van rajta néhány kiló plusz! Ez a megengedés! Megengedtem magamnak egy jó szexet, és megengedek magamnak egy nagy adag csoki tortát is. Az egész pedig itt visszakanyarodik a testtudathoz, az alapanyagok, és a főzés minőségéhez, akár degusztációs menü, akár egy tál étel.
Képek : Style Magazin, Intimitas Gourmet, Tiborcz Alexa
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez