Igyunk egészséget reggelire!
Az utóbbi időben nagyon sokan lettek a nyers táplálkozás követői. Átállni arra, hogy valóban ne süssünk, főzzünk semmit, egy hosszú folyamat eredménye. Azok pedig, akik a nyers étkezést a mindennapjaikba bevezették, arra buzdítanak mindenkit, hogy valóban csak szépen, fokozatosan álljanak át erre a speciális táplálkozásra. Számtalan előnye van annak, hogy nem éri hőhatás az alapanyagokat. Szerintünk érdemes lenne legalább részben, néhány étkezésnél a nyerskonyha szabályait betartva elkészíteni táplálékunkat.
A nyers zöldség és gyümölcs például, ha összeturmixoljuk, remek rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ital lehet reggel. Ami sok-sok energiát ad, lassabban szívódik fel, így a teltségérzetünk is megmarad. Érdemes kipróbálni több változatát is, például a gyömbéres répaturmixot! Ez az ital például gazdag A-, C-, B1-, B6-vitaminban és káliumforrás is egyben.
Gyömbéres répaturmix
Hozzávalók:
2 sárgarépa
5 cm-es gyömbér
1 közepes alma
1 evőkanál kókuszolaj
2 dl víz
Elkészítés: A répákat, az almát és a gyömbért hámozzuk meg. Ha elég jó a turmixunk, akkor a sárgarépát nem feltétlenül kell lereszelni, elég kisebb darabokra felvágni. Ha alaposabban szeretnénk készíteni az italt, akkor reszeljük le a répát és az almát is, ezeket lehet nyugodtan a reszelő nagylyukú részén, a gyömbért pedig szintén reszeljük, de azt azért finomabbra. A hozzávalókat tegyük turmixgépbe! Kerüljön hozzá a folyadék, pici édesítő, esetleg kókuszolaj. Már kész is vagyunk!
Zöld turmix
Reggelente a zöld turmix, másnéven zöld smoothie az egyik legegészségesebb dolog, amit ihatunk. Tíz perc alatt elkészül, és akár minden reggel készíthetjük másfajta ízesítéssel. Elsőre persze meg kell szokni a zöld ital látványát, de az íze nagyon finom lesz. Ha kétféle gyümölcs és kétféle zöldség kerül bele, valóban egy rostokban és számtalan vitaminban, ásványi anyagban gazdag tápláló finomsággal indul a nap.
Hozzávalók:
a zöldség lehet: uborka, szárzeller, brokkoli, spenót, cukkini, saláta, avokádó
a gyümölcs lehet: banán, bogyós gyümölcs, alma, dinnye, barack, ananász
2 evőkanál kókuszolaj
1 kiskanál nyírfacukor, vagy stevia, vagy juharszirup, vagy agavészirup
2 dl víz, kókuszvíz vagy mandulatej
némi zöldfűszer: petrezselyem, bazsalikom, menta
esetleg egy késhegynyi gyömbér, vagy pici citromlé
Elkészítés: A gyümölcsöket és a zöldségeket hámozzuk meg és tegyük turmixgépbe, vagy egy tálba, amiben botmixerrel pürésíthetjük a hozzávalóinkat! A keményebb zöldségnél, gyümölcsnél azért hasznos lehet, ha esetleg előtte lereszeljük, vagy kisebb darabra vágjuk. Kerüljön hozzá némi folyadék, pici édesítő, esetleg zöldfűszer, vagy citromlé és máris kész a reggeli ital. Variáljuk a hozzávalókat kedvünkre!
Szerző: Anyakanyar
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez