Igyál Assyrtiko bort - irány Szantorini!
Ezt ne hagyd ki: fehér padlizsán, fáva bab, katsouni uborka
Szantorini egy kör alakú vulkanikus szigetcsoport, Görögország része, az Égei-tenger déli részén körülbelül 200 km-re Athéntól délkeletre. A Kükládok szigetcsoport legdélebbi tagja. Szantorini alapvetően egy irdatlan erejű vulkanikus robbanás maradványa. Látványos szépsége, és az élénk éjszakai élet a szigetet Európa egyik legvonzóbb turisztikai célpontjává tették. Az óriási, téglalap alakú központi lagúnát három oldalról 300 m magas, meredek sziklaszirtek veszik körül. A sziget a szirtektől lankásan ereszkedik az Égei tengerbe.
A sziget ma Európa egyik legismertebb és legfrekventáltabb turisztikai célpontja. Nevezték a világ 7 csodája közé. Nyáron, júniustól augusztus végéig több, mint egymillió turista látogat a szigetre, többségük hatalmas óceánjáró hajóval. Ezen hajók többsége a főváros, Fira alatt áll meg, onnan vagy szamárháton, felvonóval vagy gyalogosan, majd 600 lépcsőfok megmászásával érnek célba. A főváros Fira bővelkedik jobbnál jobb éttermekben, szállodákban, a legolcsóbbtól a luxus kategóriáig, mindenki találhat a pénztárcájának megfelelőt. Ha beülünk egy étterembe, biztosak lehetünk benne, hogy az étel, amit felszolgálnak kitűnő minőségű. Érdemes, sőt, szinte kötelező kipróbálni egy kalderaparti éttermet, garantáltan felejthetetlen élmény a naplemente közben elköltött vacsora.
A szigeten terem a fehér padlizsán, a fáva bab, az aprószemű paradicsom és a katsouni nevű uborka, illetve világhírűek a borai. A sziget jellegzetessége az Assyrtiko nevű bor. A szőlőt a szigeten folyamatosan fújó szél miatt a földön, kosár alakba fonva növesztik. A bor jellegzetes ízét a vulkanikus kőzet adja. A szigeten lévő Illés próféta (Profitis Ilias) hegyre egy szerpentines út vezet fel, amin gyalog vagy lóháton lehet közlekedni. Problémát jelent nyáron az ivóvíz-ellátás.
Aprószemű paradicsom a sláger Aszalva tartós
Úgy tartják, hogy a szigeten termő koktélparadicsomnál nincs édesebb, ebből kifolyólag a belőle készített paradicsompaszta utánozhatatlan. A pasztából van egyszer, kétszer, háromszor paszírozott, elsősorban ez adja meg a sűrűségét. A paradicsom egy másik feldolgozási módja, az aszalás, majd üvegben tárolás. Nagyon dekoratív, olajban teszik el az aszalt paradicsomokat.
Fehér padlizsán
Az íze nem sokban különbözök lila társáétól, viszont a színe törtfehér. Fura látvány annak, aki még nem találkozott vele korábban.
Fava
Mivel Santorini vulkáni kőzete tárolni képes az esővizet, a hüvelyesek is megmaradnak a sziklás talajon. A tavaszi esőnek nagy jelentősége van, ugyanis ezeknek a növényeknek kulcsfontosságú, hogy virágzás után megfelelő mennyiségű vizet kapjanak. A legelterjedtebb hüvelyesek között (lencse, bab, borsó, csicseriborsó) jelentős helyet foglal el a Szantorini lencse, más néven a fava. Mivel nem terem sok belőle, így az ára elég magas. Elsősorban lencsepürét készítenek belőle, lilahagymával.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez