Így készítsünk grincsfát!
A hóspray és a mézeskalács-figurák után a grincsfa vette át a legdivatosabb karácsonyi kiegészítő szerepét az elmúlt években. A különleges, fa alakú díszek egyszerre varázsolják izgalmasan kreatívvá és dekoratívvá az ünnepi lakásbelsőt – ráadásul könnyen és hamar elkészíthetők. A Cordia a Corvin Sétány egyik leghangulatosabb újépítésű otthonában megrendezett adventi workshopján PandArte, vagyis Bánhidi Dóra DIY blogger mutatta be, hogyan tudjuk ezeket a különleges dekorelemeket egyszerűen, akár otthon is összerakni.
Magyarország legnagyobb lakásfejlesztője, a Cordia most induló workshop-sorozatának célja, hogy mindig újabb és újabb ötleteket adjon azoknak, akik szívesen dobnák fel valamilyen saját készítésű dekorációval otthonukat. Az első alkalmon egy izgalmas karácsonyi kiegészítő, a grincsfa került sorra.„A kreatív workshop-sorozat nem véletlenül kapott helyet a Corvin Sétány egyik legújabb lakásában, hiszen a kreativitás az egyik fő védjegye a Cordia otthonoknak is"– mondta az eseményen Szili Tímea, a Cordia marketingvezetője. „Ez a kreativitás éppúgy jellemzi az épületek, lakások megtervezésének mikéntjét, mint azt, ahogyan a Cordia csapata – a tulajdonosok kérésére – élhető, kényelmes, modern és praktikus enteriőrt alkot az otthonokban."
Az alábbiakban lépésről-lépésről megmutatjuk, hogyan készült el a grincsfa.
Zöld alapok
A grincsfa készítéséhez zanótra lesz szükség. A zanót egy évelő növényfajta, amely a zöld színének köszönhetően kelt olyan ünnepi hatást, mint a tűlevelű társai. A legtöbb virágkereskedésben be lehet szerezni, azonban ha a megnövekedett karácsonyi kereslet miatt mégis elfogyna, tuját vagy más örökzöldet is használhatunk.
A technika
Első lépésként be kell áztatni az oázist minimum negyed órára – ebbe fogjuk betűzni a növényeket. Fontos, hogy az oázis teljesen megszívja magát vízzel. Miután kész, méretre vágjuk, hogy beférjen a kaspóba. A zanótot az oázis közepén helyezzük el, kissé megdöntve a szálakat, a rögzített növényt pedig közrefogjuk kisebb-nagyobb fenyőágakkal.
Ettől lesz grincs a fa
A zanótot alulról felfelé haladva szorosan tekerjük körbe egy zöld madzaggal, a fa csúcsához közeledve egyre sűrűbben. A grincsfa jellegzetes, kunkorodó formájának megalkotásához egy vastagabb drótra lesz szükségünk: ha már a fa közepénél járunk a madzaggal, helyezzük a szálak közé a drótot, és így folytassuk a körbetekerést. Ezek után hajlítsuk a fát tetszés szerint – akár nagyobb kanyart is belerakhatunk. A zöld madzagot színes selyemszalaggal vagy gyöngyökkel el is rejthetjük, álcázhatjuk.
Jöhet a díszítés!
Hópehelyminták, apró gömbök, cukorbotok - a grincsfa-készítés legszórakoztatóbb része kétségtelenül a díszítés. Itt igazán kiélhetjük a karácsonyi fantáziánkat, hiszen egy ragasztópisztoly segítségével szinte bármit rögzíthetünk az ágakra. A hobbiboltokban kapható, apró ünnepi dizájnkiegészítők mellett lefestett dióval, szárított naranccsal, fahéjrúddal, de akár szaloncukorral is díszíthetjük a fánkat.
A grincsfának is van csúcsa
A lekonyuló szár legvégére a hagyományos karácsonyfához hasonlóan szintén dísz kerül, azonban a formájából adódóan nem muszáj hosszúkás csúcsokban gondolkodnunk. Válasszunk inkább egy felfüggeszthető gömb- vagy csillagdíszt.„A kész grincsfánk a lakás bármely részén tökéletes eleme lehet az ünnepi dekorációnak, csak arra figyeljünk, hogy a többi dísszel harmóniában legyen" – mondta el PandArte, azaz Bánhidi Dóra DIY blogger a Cordia workshopján.
+1. Instagramra fel, inspirálj másokat is!
A grincsfa elkészítésének lépeseit PandArte segítségévelebben a videóbanis bemutatjuk, ha pedig saját alkotásunkkal az Instagramon is büszkélkednénk, használjuk a #grincsfa, a #cordiaotthonok és a #pandarte hashtageket, hogy másokat is inspirálhassunk.
Alapanyagok a grincsfa elkészítéséhez:
kaspó
oázis
zanót, fenyőágak
vékony kötöző
ragasztó vagy ragasztópisztoly
karácsonyi díszek, dekorációs elemek
dióhéj, toboz, fahéj, esetleg szárított narancs, szaloncukor
selyemszalag
/Egy grincsfa maximum 3500 forintból elkészíthető./
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez