Igazi csodatápszer - az anyatej
Az alábbiakban 11 tudományosan is megalapozott érvet sorolunk fel, hogy ha rendelkezel kellő mennyiségű anyatejjel, miért nem szabad azt a gyermekedtől megvonni, miben fejleszti gyermekedet, és miért is használd ki a természet adta előnyeit az utolsó cseppig is.
1. A baba az anyatejet bármilyen más tápláléknál jobban tudja hasznosítani. Az anyatejben a vastartalom biológiai hozzáférhetősége például 50 százalékos, ami több mint hétszerese a tápszerekhez képest (7 százalék), vagy a csecsemőknek adott gabonatermékekhez (4 százalék) mérten. Az anyatej kalcium tartalmának 75 százaléka szívódik fel a csecsemő szervezetében, míg a tehéntejalapú tápszer esetében ez mindössze 50 százalék. Féléves kor után sem érdemes tápszerre vagy tehéntejre áttérni, mivel az anyatej ezeket az előnyöket a csecsemő hat hónapos kora után is megőrzi. A WHO és valamennyi mértékadó gyermekgyógyászati szakmai fórum a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálást javasol. A WHO és az UNICEF (ENSZ Gyermekalap) ezen túlmenően azt ajánlja az anyáknak, hogy legalább a gyermek kétéves koráig vagy akár azon túl is folytassák a szoptatást, egészen addig, amíg a kicsi magától lemond róla.
2. Az anyatej élő immunanyagok kincsesbányája, ami segíti a csecsemő még fejletlen védekező rendszerét a fertőzésekkel, kórokozókkal szemben. Számos klinikai tanulmányban kimutatták már, hogy a megfelelő ideig szoptatott csecsemők lényegesen ritkábban szenvednek bélfertőzésekben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban és felső légúti fertőzésekben. A szoptatás hosszú távon is védőhatást nyújt a babának a betegségekkel szemben! Csökkenti többek közt a cukorbetegség, a felnőttkori szív- és érrendszeri betegségek, valamint az elhízás kockázatát.
3. A szoptatás csökkenti a napjainkban oly gyakori allergiás megbetegedések kockázatát is. Feltételezik, hogy ebben szerepet játszanak az anyatejgyulladást csökkentő hatóanyagai, valamint a leggyakoribb allergének, mint a tehéntej, szója (azaz a gyakori tápszeralapanyagok) mellőzése.
4. Az anyatej bifidus faktor tartalma elősegíti a hasznos tejsavbontó baktériumok termelődését, így támogatva az egészséges bélflóra kialakulását.
5. Az anyatej gyulladáscsökkentő és antimikrobás összetevőket tartalmaz, ezáltal arra is alkalmas, hogy alkalmanként orrcseppnek, szemcseppnek használjuk. A sebes mellbimbóra is az egyik legjobb gyógyír, mert segíti a gyógyulását. A benne található laktoferrin nevű fehérjéje megköti a vasat, így a szaporodásukhoz vasat igénylő kórokozók, mint például a kóli, sztafilokokkusz, sztreptokokkusz, nem tudnak elszaporodni. A laktoferrin úgynevezett immunmodulátor szerepet is betölt, vagyis fertőzés esetén beindítja a csecsemő saját interferon-termelését.
6. A szopómozgás segíti az állkapocs, a fogak és a szájizomzat megfelelő fejlődését.
7. Az anyatej könnyen emészthető és az összetétele mindenkor a csecsemő, a kisgyermek igényeihez alkalmazkodik mind mennyiségileg, mind minőségileg - egyetlen szoptatáson belül és a szoptatási időszak folyamán is változik az összetétele.
8. A szoptatással nemcsak egyszerűen táplálékot gyújtunk gyermekünknek: komfort- és biztonságérzetet ad a babáknak, illetve segíti az anya és gyermeke közötti kötődés kialakulását, az érzelmi biztonság megteremtését.
9. A szoptatás előnyösebb az anyukának is, mert segít leadni a várandóság során felszedett kilókat, mivel az anyatej termelésével napi 500 kcal-t égetünk el. A hosszú ideig szoptató nőknél csökken a petefészekráknak, a mellrák bizonyos típusainak, a csontritkulásnak és az elhízásnak a kockázata.
10. Mindig friss, steril, tökéletes a hőmérséklete, nem kell pepecselni az elkészítésével, azonnal fogyasztható és mindig kéznél van, semmilyen eszköztár nem szükséges hozzá.
11. Természetes és igazi "zöld", környezetbarát megoldás
Hunyadi Rita - védőnő, IBCLC szoptatási tanácsadó
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez