Húsvétra: Citromos Túró torta
Régóta megálmodtam, egy könnyű a hagyományoshoz hasonló túró tortát, természetesen nem túróból hanem valamilyen növényi összetevőből és a tofura esett a választásom. Semleges íze miatt bármilyen fűszert, ízvilágot magába fogad. Legjobb barátja a citrom héja és leve, mert a citrom teszi igazán „ túró” jellegűvé. A citrom frissessége szerintem nagyon illik a tavaszhoz és a húsvéthoz. Citromos Túró torta
Tej és tojásmentes piskóta:
63 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
63 g bio fehér tönköly liszt
3 evőkanál étolaj
30 g nyírfacukor
1/2 citrom leve és reszelt héja
1 zacskó foszfátmentes sütőpor
1 dl növényi tej
A lisztet összekeverjük a cukorral, sütőporral, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat: tejet, olajat, citromlevet, citrom héját és alaposan kikeverjük robot gép segítségével. Majd egy 18 cm-es átmérőjű kapcsos sütő formát kibélelünk sütő papírral, az oldalát kiolajozzuk és beleöntjük a tésztát, majd előmelegített sütőben 200 C fokon, majd 5 perc után levesszük a hőfokot 150 C fokra és összesen 20 percig sütjük. Mielőtt kivesszük szúrópróbát végzünk, hogy megsült-e a közepe. Miután pár percet hűlt a tészta a formában, óvatosan kiborítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni!
Hozzávalók:
600 g natúr tofu (2 csomag)
200 ml kókusz tejszín
1 citrom leve és reszelt héja
maréknyi mazsola
4 evőkanál méz, vagy ízlés szerinti mennyiségű nyírfacukor
1 kk őrölt bourbon vanília
1 dl növényi tej (rizs tej)
6 g (vagy 1 púpozott teáskanál) Strabak vagy agar-agar: növényi zselésítő anyag
A mazsolát alaposan megmossuk és kevés vízbe beáztatjuk. A tofut kockára vágjuk és a mézzel, tejszínnel, rizs tejjel, citrom levével és héjával, vaníliával turmix gépben alaposan összekeverjük, amíg krémet kapunk! Ha szükséges még édesíteni, vagy citrommal ízesíteni lehet még ízlés szerint. Ezután belekeverjük az alaposan lecsepegtetett mazsolát is. Egy edénybe öntjük a krémet és lassú tűzön keverés mellett melegítjük, a strabakot összekeverjük 1 teáskanálnyi nyírfacukorral, hogy jobban elkeverhető legyen a krémben és beleszórjuk állandó keverés mellett. Forralásig keverjük, majd levesszük a tűzről. A piskótát visszahelyezzük a sütő formába és a tetejét meglocsoljuk friss citromlével, majd erre öntjük rá a krémet, szépen elegyengetjük. A tetejét vékony szeletekre vágott citrom karikákkal (picit belenyomkodjuk a krémbe) és reszelt citrom héjával díszítjük. Hagyjuk hűlni, majd a hűtőbe tesszük 4-5 óra hosszára. Majd szétkapcsoljuk a formát és kész is! Nedves késsel szeletelhető! Más gyümölccsel is kipróbálhatjuk, például: málnával, vagy eperrel.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez