Húsvéti menü - egészségesebben (vegánoknak is)
A Húsvét itt van és biztosan sokan gondolkoztok már azon, hogy mi is kerüljön az asztalra. Lehet, hogy egy kicsit eltekintenétek a kolbászos-sült húsos töltött káposztától, kevesebb zsiradékot használnátok, desszertnek valami kevésbé nagy kalóriabombát szeretnétek. A húsvéti menünek nem kell zsírban és feldolgozott lisztben, cukorban gazdagnak lennie, sőt a húst is nyugodtan elhagyhatjátok.
Lentebb összeállítottam (és az elmúlt 1-2 hétben teszteltem is) egy komplett menüt, ami húsevőknek, vegetáriánusoknak, de vegánoknak is beleillik az étrendjébe. Alapvetően a állati termékektől mentes receptet írom le, de mindig ott lesz, hogy mivel tudjátok húsossá tenni.
Na de akkor lássuk, hogy mi is lesz a menü húsvétkor
Reggeli:
-
Tojásrántotta (vegánoknak tofuból)
-
Padlizsánkrém
-
Medvehagymás szendvicskrém
Ebéd:
-
Medvehagymás zöldborsókrémleves
-
Töltött káposzta (húsmentesen gombás-lencsés töltelékkel)
Vacsora:
-
Babos-lencsés hamburger tormás céklakrémmel teljes kiőrlésű rozsbuciban
Desszert:
-
Répatorta olaj, cukor és tojásmentesen
Reggeli
A tojás, a sonka, a friss zöldségek és különböző szendvicskrémek egyaránt megállják a helyüket a húsvéti asztalon reggelire. Én most 2 féle szendvicskrémet készítettem, illetve egy kis tojásrántottát tofuból. Akik esznek tojást, azok nyugodtan készíthetik a tojásrántottát tojásból. Adjatok hozzá egy kis spenótot, medvehagymát, csírákat vagy egyéb zöldet, hogy feltúrbózzátok a tápanyagtartalmát.
Tojásrántotta tofuból
Hozzávalók:
-
2 doboz tofu (natúr, bazsalikomos, marinált vagy füstölt is jó)
-
1 kisebb fej hagyma
-
2 ek sörélesztőpehely
-
1/2 tk pirospaprika (füstölt is jó)
-
1/2 tk őrölt kömény
-
1/4 tk fekete só (elhagyható, de ettől lesz tojásos íze)
-
1/4 tk fokhagymapor
-
opcionálisan: spenót, medvehagyma, paprika, paradicsom stb
Elkészítés:
-
A tofut villával törjük össze, keverjük össze a fűszerekkel és tegyük félre
-
A hagymát egy kevés vízen pároljuk meg. Ha paprikával vagy egyéb zöldséggel készítjük, akkor azt is pároljuk a hagymával, hogy puhuljon
-
Adjuk hozzá az összetört tofut és süssük össze
-
Ha spenótot vagy medvehagymát adunk hozzá, akkor azt a legvégén tegyük, és pár másodperc alatt kicsit fonnyasszuk meg őket
-
Tálaljuk friss zöldségekkel (csíra, retek, paradicsom, uborka, saláta)
Padlizsánkrém:
Hozzávalók:
-
2db közepes padlizsán
-
1 fej hagyma
-
1-2 gerezd fokhagyma
-
1/4 tk füstölt pirospaprika
-
1/4 tk oregánó
-
2-3 ek tejföl, görög joghurt vagy majonéz (vegánoknak kesutejföl, veganéz, növényi joghurt)
-
1 tk citromlé
-
só, bors
-
opcionálisan: 1 ek mustár, medvehagyma
Elkészítés:
-
A padlizsánt meggrillezzük vagy 180 fokos előmelegített sütőben kb 40-50 percig sütjük (akkor jó, ha a húsát be tudjuk nyomni, puha és a bőre kicsit ráncos)
-
Amikor megsült a padlizsán, a háját lehúzzük és hagyjuk, hogy a felesleges lé lecsöpögjön belőle
-
A kész padlizsánr az apróra vágott hagymával, fokhagymával és a többi hozzávalóval krémesre turmixoljuk
-
Kóstoljuk meg és ízlés szerint ízesítsük még
-
Tegyük hűtőbe egy pár órára, hogy az ízek összeérjenek, másnap sokkal finomabb :)
Medvehagymás szendvicskrém
Hozzávalók
-
1 kis csokor medvehagyma (kb 25g)
-
25g napraforgómag
-
1 ek citromlé
-
2 ek sörélesztőpehely
-
150-150 g fehér vagy zöldbab (kihagyhatod, de ettől krémesebb és táplálóbb lesz, nem beszélve, hogy a mennyiségét is növeled)
-
1 kis gerezd fokhagyma (ha nem akarod nagyon erősre, hagyd ki nyugodtan)
-
só, bors
-
opcionálisan: tejföl, majonéz (vegánoknak növényi tejföl vagy majonéz)
-
Elkészítés:
-
A napraforgómagot leturmixoljuk, hogy krémes legyen
-
Hozzáadjuk a többi hozzávalót és azokkal is krémesre turmixoljuk
-
Ízlés szerint ízesítjük tovább, majd hűtőbe tesszük pár órára
Ebéd
Medvehagymás zöldborsókrémleves
Hozzávalók
-
1 csokor medvehagyma (kb 50-60g)
-
1-2 gerezd fokhagyma
-
1 csokor újhagyma vagy egy fél póréhagyma (kihagyható)
-
1 nagy vagy 2 kisebb burgonya
-
1 répa
-
500g zöldborsó
-
kb 1 liter zöldségleves alaplé
-
1/2 tk szerencsendió
-
só, bors
-
opcionálisan: tejszín, a tetejére pirított tökmag
Elkészítés:
-
A hagymákat apróra felkockázzuk, a krumplikat kockákra vágjuk, a répát lereszeljük és a medvehagymát is apróra vágjuk
-
Vízen elkezdjük párolni a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a burgonyát és a reszelt répát. Kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a medvehagymát is. Ha kevés alatta a víz, adjunk még hozzá, hogy ne égjen le
-
Hozzátesszük a borsót, felöntjük az alaplével, majd addig főzzük, amíg a krumpli és a borsó is megpuhul
-
Leturmixoljuk és ízlés szerint ízesítjük még. Ha selymesebbre szeretnénk tehetünk hozzá tejszínt, de anélkül is finom, ízletes és krémes lesz (a krumpliban lévő keményítő miatt).
Töltött kápszta gombás-lencsés töltelékkel:
Itt most a veán/vegetáriánus verziót írom le, ha hússal szeretnétek készíteni, akkor a gomba-lencse kombó helyett sovány darált húst használjatok.
Hozzávalók:
-
Tölthető savanyú káposztalevelek (kb 10-15 db)
-
1 kg savanyú káposzta
-
babérlevél
-
paprika
-
só, bors
Töltelék:
-
400-500g gomba
-
kb 240 g főtt lencse (1 kicsi konzerv)
-
1 fej hagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
150-200 g barna rizs (vagy burlgur)
-
só, bors, paprika,
Elkészítés:
-
A rizst főzzük meg
-
a töltelékhez a gombákat szeleteljük fel, a hagymákat vágjuk apróra
-
Vízen pároljuk meg a hagymát a gombával, amíg levet nem ereszt és el nem fövi a levét
-
Adjuk hozzá a lencsét, sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele füstölt pirospaprikát
-
Adjuk hozzá a töltelékhez a főtt rizst, és keverjük össze
-
Kóstoljuk meg, és ízlés szerint fűszerezzük még
-
(ha keményre akarjuk a tölteléket, akkor tegyünk bele egy tojást vagy darált lenmagot)
-
A tölthető káposztaleveleket töltsük meg a töltelékkel
-
Egy nagy lábas aljára tegyünk a savanyű képosztából egy sort, kicsit sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá 1-2 babérlevelet
-
Tegyük rá szorosan a töltött káposztáinkat, közé 1-2 babérlevelet betehetünk
-
A tetejére egy újabb sor savanyű káposzta kerül
-
Öntsük fel vízzel, majd fózzük 1-2 órán keresztül alacsony lángon
Vacsora
Babos burger tormás céklakrémmel
Babos pogácsa:
-
kb 200g zabpehely
-
430-450 g főtt bab* (lsd.: megjegyzés)
-
1 lilahagyma felkockázva
-
1 ek sörélesztőpehely
-
1 ek őrölt lenmag/chia mag (akik esznek tojást, azoknak tojás is jó, de akkor lehet több zabpehely kell)
-
1/2 tk füstölt pirospaprika
-
1/2 tk fokhagymapor
-
1/2 tk kurkuma (kihagyható, ha nem szeretjük az ízét, de mivel nagyon egészséges, ezért érdemes egy kicsit beletenni)
-
1 tk petrezselyem
-
1 tk oregánó
-
1 tk mustár
-
só, bors
Elkészítés:
-
A zabpelyhet, a babot, a hagymát, a lenmagot (ha használsz, akkor a gombát is) tedd bele egy aprítóba vagy turmixgépbe és kezd el pulzálva összekeverni őket. Amikor már összekveredtek, akkor tedd hozzá a többi hozzávalót és keverd az is össze.
-
Ha formázható az állaga, akkor formázz belőle pogácsákat, tedd sütőpapírra őket és tedd be a hútőbe legalább 30 percre. Ha túl nedves a massza, akkor tegyél még hozzá annyi zabpelyhet, hogy formázható legyen.
-
180 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 percig süsd (amíg pirulni nem kezd, érdemes félidőben megfordítani őket)
Megyjegyzés:
* a bab lehet vörös és fehérbab is, de kiegészítheted lencsével is. Nekem maradt meg egy kis lencse a töltött káposztából, ezért egy konzerv fehér babhoz hozzáadtam még a maradék lencsét is. Konzervből is működik, átmosva és lecsepegtetve.
Tormás céklakrém
Hozzávalók:
-
250g főtt vagy sült cékla
-
2 kiskanál torma (ha nem szereted nagyon csípősre akkor 1 is elég)
-
1 kiskanál citromlé
-
1/4 tk fokhagymapor
-
ízlés szerint só, bors
-
opcionális: 1 tk majonéz vagy görög joghurt (ettől selymesebb lesz az íze, de ha intenzív ízre vágysz, akkor nyugodtan hagyd ki - vegánoknak növényi joghurt)
Elkészítés:
-
Tegyél minden hozzávalót egy turmixgépbe, aprítóba és turmixold össze amíg krémes nem lesz.
Desszert
Répatorta cukor, olaj- és tojásmententesen
Répatorta
Hozzávalók:
-
1 bögre reszelt répa (kb 200g)
-
3/4 bögre cukormentes almaszósz
-
1 ek almaecet
-
1-2 ek vaníliaaroma
-
1 bögre TK liszt
-
1/2 bögre zabpehely (vagy TK liszt)
-
1 1/2 tk fahéj
-
1/2 tk sütőpor
-
1/2 bögre méz vagy datolyapaszta (vegánoknak)
-
opcionális, de erősen ajánlott: 1-2 marék apróra vágott dió
Tetejére*
-
1 doboz natúr tofu
-
datolyapaszta/méz
-
görög joghurt vagy tej/növényi tej
-
vanília aroma
Elkészítés:
-
A reszelt répát, az almaszószt, az almaecetet és a vaníliakivonatot összekeverjük, majd állni hagyjuk egy fél órára
-
Utána belekeverjük a többi hozzávalót is, és egy sütőpapírral kibélelt formába öntjük.
-
180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt készre sütjük (tűpróbázunk)
-
A tetejére a krémhez egy turmixban összeturmixoljuk a hozzávalókat és rákenjük a kész, kihűlt tortára.
*Az édesítés ízlés szerint, aki édesebben szereti több datolyát/mézet tegyen bele. A joghurttal és tejjel az állagát javítjuk. Könnyen kenhető, de ne folyós állagú legyen a krémünk.
Ha tetszik valamelyik étel, próbáljátok ki és jelezzetek nekünk vissza. Honlapunkat megtalálod az alábbi linken.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez