Hűsítsd magad ezzel!
A gyümölcsök hűsítenek és nyugtatólag hatnak az idegrendszerre. Kell ennél több ebben az időben?
A gyümölcsöket és a belőlük frissen, cukor hozzáadása nélkül készült gyümölcsleveket kedvező tulajdonságaik miatt a természet tökéletes táplálékaként tekintheted, ez különösen igaz az organikus eredetűekre. Kevés zsírt és sok rostot tartalmaznak.
A gyümölcsöket rendszertani besorolásuk, a terméseik jellege, illetve előfordulási helyük szerint csoportosítják. Lehetnek citrusfélék, almatermésűek, bogyósok, barack- és szilvafélék, trópusi, illetve édes, félédes valamint savas ízűek. Az édes ízűeket (füge, mazsolaszőlő, banán) gyakran szárítják, és szívesen fogyasztják édesség helyett. A legtöbb gyümölcs, például a barack- és szilvafélék, az almák, a körték, a szőlők, a cseresznyék és meggyek, a mangók a félig savas ízű gyümölcsök közé sorolhatók. A citrusfélék, vagy az ananász és gránátalma viszont savanyú karakterű gyümölcsök, magas aszkorbinsav-tartalmuk (C-vitamin) miatt kedvezően hatnak az emésztésre.
A bőséges gyümölcslékínálatnak köszönhetően az év bármely szakában hozzájuthatsz azokhoz az értékes természetes cukrokhoz, élelmi rostokhoz, vitaminokhoz (A-, B-, C-vitamin, folsav) és ásványi anyagokhoz (kálium, kalcium, magnézium, foszfor, réz, mangán, vas, szelén), amelyek a különféle gyümölcsökben találhatók. Táplálkozási szempontból az a legjobb, ha a friss, érett gyümölcsökből készült gyümölcsleveket fogyasztasz cukor hozzáadása nélkül. A gyümölcsök és a hozzáadott cukor nélküli gyümölcslevek tisztító hatásúak és segítik a szervezeted salaktalanítását, éppen ezért részei a tisztító és méregtelenítő programoknak, illetve a különböző böjtöknek. Emésztésük és hasznosításuk könnyű. A gyümölcsök és gyümölcslevek allergizáló képessége rendszerint kicsi, mivel az főként a táplálékok fehérjéinek köszönhető. Alkalmanként előfordul, hogy allergiás reakciók jelentkeznek fogyasztásukkor, például az epernél és a narancsnál, de ez sokkal ritkábban fordul elő, mint a tejnél, a búzánál, vagy más gabonaféléknél. Ezenkívül a rendszeres gyümölcsfogyasztás erősítheti immunrendszeredet.
A gyümölcsök és gyümölcslevek fogyasztása szükséges a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. A rosthiányos táplálkozás közvetlenül vagy közvetve veszélyeztető tényezőként szerepel számos betegség (pl. székrekedés, elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri bántalmak, magas vérnyomás,) kialakulásában. A betegségek megelőzését célzó táplálkozás egyik alapszabálya az, hogy rendszeresen, naponta többször fogyassz nyers gyümölcsöt. Ha a gyümölcsfogyasztás helyett vagy mellett gyümölcslevet is fogyasztasz, akkor ragaszkodj a 100% gyümölcs alapanyagokból készült, és hozzáadott cukrot nem tartalmazó levekhez. A legjobb viszont az, ha te magad készíted el friss gyümölcsökből. A többféle gyümölcsből készült levek nagy előnyeként említhető az ízkombinációk kitűnő gazdagsága, és az igen változatos vitamin- és ásványianyag-összetétel kialakításának lehetősége.
Forrás: patikamagazin.hu
Szerző: dr. Babulka Péter
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez