Hogyan készíts mandulatejet?
Az egészségünk olyan kincs, amely boltban nem kapható, nincs ára, csak rajtunk, illetve az életvitelünkön múlik, mennyi ideig leszünk birtokában.
Amikor megbetegedtem, át kellett gondolnom az életemet, és az ételeket is, amiket elfogyasztottam eddigi éveim során. Rádöbbentem, hogy mennyi mindennel mérgeztem magam ezidáig, így hát gyökereiben változtattam a táplálkozási szokásaimon. A húsok nagy részét, a lisztet, a cukrot és a teljes tejtermékpalettát kivontam az étkezéseimből. Aztán jött a nagy kérdés, hogy 'Na de mivel lehet mindezt helyettesíteni?'. A válasz egyszerűbb, mint azt a nagyfogyasztó társadalom gondolná: minden ott van egy karjnyújtásnyira, a természetben.
Kezdjük a tejjel. Hányszor hallottuk gyerekkorunkban a jól ismert szlogent: tej - élet, erő, egészség. Azon viszont nem gondolkodtunk el, hogy ez valóban így van-e, vagy csak egy hangzatos reklámfogásnak dőltünk be szépen. Nem véletlenül van annyi laktózérzékeny, és nem véletlen az sem, hogy az emberen kívül egyetlen élőlény sem fogyasztja ezt a fajta italt néhány hónapos kora után. Rengeteg mindenből lehet azonban sokkal kellemesebb ízű és jócskán egészségesebb italt készíteni. Például szójababból, rizsből, magvakból, így hát a mandulából is. Mandulatejet inni peddig felér egy sétával a mennyországban. Az a legtanácsosabb, ha otthon, maga készíti el az ember, hiszen a boltban kapható változatok alig tartalmaz mandulát, nagyrészük víz és cukor, meglepő módon még az egészséges köntösbe álcázott bio termékeknek is. Az elkészítése pedig roppant mód egyszerű.
Hozzávalók:
20dkg hántolatlan mandula (natúr)
1 l tiszttott víz, vagy ásványvíz
ízesítéshez: méz, törökmogyoró, füge vagy datolya
Elkészítése: A mandulát előző este áztassuk be annyi vízbe, ami jól ellepi, majd 8-10 óra után, csurgassuk le róla a vizet és hagyjuk 1-2 órán keresztül száradni. Ezután tegyük bele a turmixgépbe, öntsük rá a vizet, édesítőnk használhatunk mézet, mogyorót, vagy datolyát (a cukrot feltétlen felejtsük el). Turmixoljuk alaposan össze, majd amikor tejes állagot kaptunk, egy konyharuha, vagy valamilyen egyéb textil segítségével szűrjük át, és az anyagból alaposan csavarjuk ki a folyadékot. A mandulatejünk ezzel tulajdonképpen el is készült. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez