Hódít a zöld dió
A zöld dió egy növekvő népszerűségű, hungarikum-számba menő gasztronómiai különlegesség, amely önmagában és ételkiegészítőként is fogyasztható, s amely egyedi ízvilágával igazi kulináris élményt nyújt.
A nagymamáink által őrzött zöld dió legenda napjainkban ismét megelevenedik. Az elmúlt évtizedekben inkább házi likőrként fogyasztott ritkaság új, modern köntösben indult hódító útjára a gyomrok és szívek megnyeréséért.
A milotai zöld diót a világ egyik leghíresebb és legmagasabb minőségű diójaként tartják számon. A diónak a csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, mely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. Azon kevés ételek egyike, amelyet számos más étellel együtt, különböző tálalásokban, de önmagában is lehet fogyasztani. Leggyakrabban kacsához, libához és egyéb vadakhoz fogyasztják, kiváló alkotó eleme lehet a sajttálaknak, kacsa- és libamájas készítményeknek, vadételeknek. Desszertként fagylalt mellett vagy gyümölcssalátában érvényesül igazán. Leggyakrabban szirupban találjuk meg, amelyből kiemelvén a diókat, az enyhén diós, fűszeres illatú és ízű, édes finomság számos recept kitűnő alkotóelemévé válhat.
Receptek ínyenceknek
Zöld diós juhsajtkrém friss pirítóson
Hozzávalók 4 főre:
- 20 dkg juhtúró
- 20 dkg fetasajt
- 1 dl tejföl
- Fél deci extra szűz olívaolaj
- Őrölt feketebors
- 1 csokor petrezselyem
- 5 dkg Golden Food zölddió
Elkészítés:
1. A juhtúrót, a fetasajtot és a tejfölt keverőtálban simára keverjük (konyhai robotgéppel a legegyszerűbb). Az olíva olajat hozzáadjuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, majd a durvára vágott zölddiót beleforgatjuk.
2. A krémet friss pirítósra kenjük, tetejét zölddió szeletkékkel és petrezselyemmel díszítjük.
3. Tálaláskor a zöld dió szirupjával ízlés szerint meglocsolhatjuk.
Elkészítési idő: 15 perc
Zöld diós pecsenye libamájkrémmel töltött hasé
Hozzávalók:
- 40 dkg pecsenye libamáj
- 4 evőkanál olaj
- 1 kisebb vöröshagyma
- Só, őrölt fekete bors
- 1 dl főző tejszín
- 1 kiskanál fölaprított friss zsálya
- 1 tojás
- 5 dkg Golden Food zölddió
- 2-3 szem aszalt szilva
- 1 doboz készen kapható leveles vajas tészta
- 1 tojássárgája
Elkészítés:
1. A májat leöblítjük, az esetleg rajta lévő fehéres hártyákat levágjuk róla, majd kisebb kockákra daraboljuk. A fölaprított hagymát az olajon megfuttatjuk, a májat rádobjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és kevergetve készre sütjük. Kissé kihűtjük, a tejszínt hozzáadjuk, majd botmixerrel pürésítjük. A tojást és a zsályát belekeverjük, majd a kis kockákra vágott zölddiót és az aszalt szilvát is hozzáadjuk.
2. A tésztát enyhén lisztezett asztalra terítjük, majd egy 5 centi átmérőjű pogácsa szaggatóval kb. 20 kerek lapocskát szúrunk ki. Ebből 10 darabot sütőpapírral kibélelt tepsire fektetünk. A maradék kerek lapok közepét egy 4 centi átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. A sütőpapíron lévő lapocskákat, felvert tojássárgájával megkenjük, a kiszúrt üres közepű korongokat egyenként ráfektetjük, majd ezt is megkenjük tojássárgájával. Az így elkészített tészta kosárkákat a libamájkrémmel megtöltjük, majd előmelegítet sütőben, 190°C-on kb. 15 perc alatt megsütjük.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez