Házi pálcikás jégkrém
Először is leszögezném, ez az édesség az egyik legegyszerűbb, legszínesebb, és legnépszerűbb darab, főleg a nyári kánikulában. Nagyon ajánlom azoknak, akik szeretnének a gyerekeknek valami adalékanyagtól mentes, friss hozzávalókból készült hűsítőt adni, ami nem is kerül vagyonokba. Semmi más nem kell hozzá, mint gyümölcs, méz, tejszín, műanyag poharak, és pálcikák.
A tejszínes verzióhoz zsíros, 30-35%-os zsírtartalmú habtejszínre lesz szükség. Én készítettem most meggyes és barackos verziót is - mind a két gyümölcsnek szezonja van - ezekből 1-1 marék is elég. A legjobb, ha van otthon házi készítésű lekvár, vagy öntet, esetleg szörp. Ez a színe és az íze miatt is fontos. Kezdjük el verni a tejszínt, de álljunk meg, mikor már kezd sűrű, tejföl szerű állaga lenni. Semmiképp se verjük habbá. Ízesítsük egy kiskanál mézzel. Vegyünk elő 6 műanyag poharat, és készítsük elő a pálcikákat. A adagoljuk bele a tejszínt, nem kell tele tenni, elég félig. A meggyeshez a kimagozott, lecsepegtetett meggyet dobjuk rá a tejszínre, és öntsük hozzá a lekvárt/öntetet, kb 1 evőkanálnyit. Laza mozdulatokkal keverjük meg, de ügyeljünk rá, hogy a teteje viszonylag egyenes legyen. A barackoshoz kis darabkára vágjuk fel a gyümölcsöt, és az azonos ízű lekvárral hasonló módon keverjük el a tejszínnel.
Akár ennyinél meg is állhatna a móka, de aki fanyarabb ízvilágra vágyik, annak ajánlom a citromos és a narancsos verziót is - természetesen tejszín nélkül. Poharanként 1 citrommal és fél naranccsal számoljunk - facsarjuk ki a levüket. Mehet a pohárba, hígítsuk pár csepp vízzel, mehet bele 1-2 kiskanál méz, a citrom és narancs darabok, valamint pár tépés friss menta és/vagy bazsalikom. Ezt is egy kicsit keverjük el.
A megtöltött pohárkák mehetnek a fagyasztóba - egyelőre pálcika nélkül, mert ha kissé fagyott állapotban helyezzük a fagyikba, jobban benne maradnak. Ha van gyorsfagyasztó funkció a mélyhűtőnkben, akkor mindenképp kapcsoljuk be, ha nincs, akkor állítsuk be az órát, kb húsz percre. Ha letelt az idő vegyük ki a poharakat, helyezzük el bennük a pálcikákat, és tegyük őket vissza. Fogyasztás előtt pár perccel már melegedhetnek kicsit a szobában. A citrusos verziót használhatjuk italba, hűsítőként, ha belehelyezzük fagyott állapotban a poharunkba, felöntjük vízzel, és megvárjuk, amíg kiolvad.
Tejszínes gyümölcs fagyi (6 pohárra való):
2 dl zsíros habtejszín
kiskanálnyi méz
adagonként pár szem meggy és pár kocka barack
adagonként 1-2 evőkanál lekvár
6 műanyag pohár, 6 pálcika
Citrusos fagyi:
adagonként 1 citrom vagy fél narancs kifacsart leve
pár csepp víz
1 kiskanál méz
citrom és narancs darabkák
friss menta vagy bazsalikom
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez