Három éremmel díjazták a somlói Kreinbacher Birtokot a pezsgők világbajnokságán
Somlói furmint pezsgőket díjaztak a nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC). A Kreinbacher Birtok mindhárom benevezett pezsgőjét éremmel jutalmazták: a PrestigeBrutezüstérmet kapott, az Extra Dry és a Brut Classic pezsgők egy-egy bronzérmet szereztek. A versenyéletre hívója a téma elismert szaktekintélye, Tom Stevenson, aki szakértői panelével együtt két héten át értékelte a beérkezett pezsgőket. A világbajnokságon magyar szakértő és sommelier is közreműködött.
A CSWWC*pezsgőverseny egyedülálló a nemzetközi borversenyek között, a megmérettetésen kizárólag pezsgőket és champagne-okat értékelnek. A kifejezetten erre szakosodott, világhírű szaktekintélyekből álló zsűri – a versenyt életre hívó Tom Stevenson, EssiAvellan MW** és Dr Tony Jordan idén második alkalommal kóstolta és pontozta a világ minden pontjáról beérkező pezsgőket és champagne-okat.
A 2015-ös mezőnyt területenként és stílusonként, vakon kóstolták le a bírák. Apezsgők és a champagne-okértékelésére két teljes hetet szántak Kentben. Tavalyhoz képest jelentősen, további 113 új termelővel nőtt a mezőny, míg a résztvevő országok száma közel 40 %-kal bővült. Díjat csakis a három specialista egyetértése esetén ítéltek oda.
A somlói Kreinbacher Birtok PrestigeBrut pezsgőjét ezüstéremmel díjazták, míg az Extra Dry és aBrut Classic egy-egy bronzérmet érdemelt ki. Az arany- és ezüstérmek teljes listáját augusztus 3-án hozzák nyilvánosságra a CSWWC weboldalán. Akategória legjobbjainak járó díjakat és a világbajnoki trófeákat– avagy a pezsgők Oscarját – szeptember 2-án, a londoni díjátadó gálavacsorán hirdetik majd ki.
Somlói furmint pezsgő szerzett ezüstérmet
A verseny mezőnyének nagy részét champagne-ok adják, köztük olyan házak, amelyek több száz év tradícióira lehetnek büszkék. Ehhez képest a Somlói borvidék még egy teljesen új régió a pezsgők világtérképén, az első itt készített tradicionális pezsgők kevesebb, mint egy éve mutatkoztak be a nagyközönségnek.
„Óriási elismerés, hogy már a Kreinbacher Birtokon készített első pezsgő ilyen szép eredménytért el, és hogy a legfontosabb szaktekintélyektől kaphattunk visszajelzést a munkánkról” – fogadta a hírt Prisztavok Zoltán, a Birtok kereskedelmi és marketing vezetője.
A Kreinbacherpezsgők idén szerepeltek először nemzetközi borversenyeken. APrestigeBrutnemrég a DecanterWorld WineAwardson szerzett bronzérmet, ugyanez a pezsgő és a Brut Classicisaranyérmet kaptak aVinAgora borversenyen. Somlón minden pezsgőt tradicionális módszerrel, palackban erjesztve és érlelve készítenek. A finom aromák és buborékok a legalább két éven át tartó seprőn tartásnak köszönhetőek.
Magyar szakértő is segítette a zsűri munkáját
A világbajnokságona magyar specialista, Márkus György tartalék-zsűritagkéntközreműködött. Champagne és Burgundia szakértője már a tavalyi világbajnokságon megismerte a verseny értékelési rendszerét, most újra több száz bor közös kóstolásával és véleményezésével segítette a konzultációt.
A Master Sommelier jelölt Szentkirályi Orsinak a háttérmunkákban, a minőségbiztosításban jutott fontos feladat, a palackvariáció vizsgálata. A tesztelt és a rendelkezésre álló tartalék palackok összehasonlításával minimálisra redukálták az esélyét annak, hogy akár árnyalatnyi minőségkülönbség miatt a reálisnál kedvezőtlenebb értékelés szülessen egy-egy pezsgő kóstolásakor.
*Champagne and SparklingWine World Championships
**Master of Wine, azaz legmagasabb szintű nemzetközi borszakértő
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez