Gyümölcsök fogyókúra idején
A gyümölcsök szépek, finomak, vitaminokban, ásványi anyagokban, vízben bővelkednek. Mi pedig, amikor fogyni szeretnénk, mégis nehezen tudjuk eldönteni, hogy most ehetjük vagy sem? A kérdés azért érdekes, mert a gyümölcs egészséges, ugyanakkor magas cukortartalommal bír általában. A gyümölcsök a túlnemesítés miatt tízszer több cukrot tartalmaznak, mint nagyanyáink idejében.
Más a gyümölcscukor?
A gyümölcsök kalóriaértéke többnyire sokkal magasabb, mint a zöldségeké. Ez nem véletlen, hiszen a cukortartalom a gyümölcsökben ott van, míg a zöldségekkel más a helyzet. A gyümölcscukor sokak számára az „egészséges” cukrot jelenti, s úgy hiszik, ez nem hízlal, vagy legalábbis sokkal kevésbé, mint a hagyományos cukor. Nos, ami tény az tény! A gyümölcscukor nem káros, mint a fehércukor, de cukor. Minden cukor erjed többek között, és az erjedés vége alkohol, sav. A legjobb borok is ennek a folyamatnak az eredményei.
Gyümölcsdiéta és még sincs fogyás?
A cukor szénhidrát, melyből, ha többet fogyasztunk, mint amit ledolgozunk, az sajnos zsír formájában fog elraktározódni. A gyümölcsökkel, ha fogyni szeretnénk, óvatosan kell bánnunk! Ám nem szabad elfelejtenünk, hogy a szénhidrátok nem ellenségei a fogyásnak, hiszen energiát szolgáltatnak, például a gyümölcs azonnal energiát ad a mozgáshoz. Célszerű mozgás előtt fogyasztani, vagy a reggeli, délelőtti órákban, amikor a szervezet jobban bontja és hasznosítja a cukrokat! Mivel a gyümölcscukor lassabban kerül a véráramba, ezért kora délutáni fogyasztása legyen az utolsó alkalom. Ez alkalommal jöhetnek a szintén vitaminokban és vízben gazdag zöldségek, melyek magas rosttartalmuk miatt segítik az emésztést. A gyümölcsök a vércukorszintet nem emelik mely oly módon, mint a fehércukros péksütemények, nasik, stb. Viszont, fogyasztásukat a fent említett keretek között kell tartani.
A következőket érdemes szem előtt tartani:
1. A gyümölcsök fogyasztása mindig egy étkezésnek számít. Az étkezések között 2-4 órát kell tartani!
2. Legkésőbb kora délután együnk gyümölcsöt, cukortartalmuk miatt még órákra biztosít energiát!
3. Ha gyümölcsöt keverünk egymással vagy más típusú ételfajtákkal: gabona, növényi tejek, akkor használjunk erjedésgátló fűszereket, mint például: fahéj, gyömbér, szerecsendió, bourbon vanília.
Fogyni tehát gyümölcsökkel is lehet, sőt az egészséges életmód fontos részei, de a mértékletesség és az időbeli korlátok, ételtársítás itt is nagy jelentőséggel bírnak!
Szabóné Papp Emőke - Fittanyuka
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez