Gyorsétterem otthon 2. rész
Hagyma? Csípős? Minden mehet? Lefogadom, ezt a kérdezz-feleleket ti is számtalanszor hallottátok valamelyik nagykörúti gyrososnál. Az kétségtelen, hogy Budapesten méterenként lehet valamilyen török, görög, vagy arab gyorsétterembe futni, egyesek igényesebbek, a többség viszont tizenkettő egy tucat. Egyszerű oka van, miért ajánlom, készítsétek el néha-néha magatok ezeket a tipikus rendelős, talponállós kajákat: legyetek tisztában azzal, mit esztek meg. A futószalagon készült tortillában, a nyársra szúrt, egész napi köhögésnek és szmognak kitett húsmasszában, és az ilyen-olyan öntetekben rengeteg adalékanyag és tartósítószer van, amikre semmi szüksége sincs a szervezetednek. A mostani receptből pedig az is kiderül, mennyire gyorsan kész van.
A főzést megelőzősen nem árt a húsnak valamilyen pác, de nem feltétlen szükséges. Én most fokhagymás tejbe áztattam be a csirkemelleket (4-5 dl tej és 3-4 gerezd áttört fokhagyma) egy pár órára. Sütés előtt csak kicsit csepegtessük le, hogy könnyebb legyen dolgozni vele, de nem kell teljesen leitatni róla a levét, azt a sütésnél úgyis felhasználjuk majd. Vágjunk a csirkéből keresztben nagyon vékony szeleteket. Sózzuk, borsozzuk és tekerjük be őket vékony sonkaszeletekbe (én most feketeerdei sonkát használtam, de ugyanúgy megteszi pl a bacon is). A szalonnát egy fokpiszkálóval fixáljuk. Azért van szükség a hús göngyölésére, mert a csirkemell elég száraz hús. Az éttermekben kapható gyros alapvetően egy olyan húsmassza, ami nagyon nagy részben szalonnával van megtűzdelve (nem húsossal, inkább zsírossal). Ezért olyan szaftos, a kalóriatartalma ellenben magas. Az otthoni verziónak az is előnye, hogy kevésbé hizlaló.
Ha kész vagyunk a göngyöléssel, akkor egy kis olívaolajat hevítsünk fel egy serpenyőben, és tegyük bele a csirkéket. Locsoljuk meg egy pár kanál fokhagymás-tejjel, és fedő alatt süssük 5-7 percet viszonylag magas hőfokon. Ezután vegyük ki a húsokat, és vágjuk össze kis apró darabokra. Ilyenkor már megmarad a szalonna magától is, mert átsült, úgyhogy a fogpiszkálókat kidobhatjuk. Tegyük vissza a húst a serpenyőbe, és pirítsuk le egy kicsit, újabb 5 percig kb. Most a salátákat készítsük elő. A jégsalátát és a vöröskáposztát vékonyan csíkozzuk fel, a koktélparadicsomokat felezzük. Egy vöröshagymát vágjunk félfőre. Az joghurtos öntethez 2 dl natúr joghurtot sózzunk, tegyünk bele szárított bazsalikomot, és 1 gerezd áttört fokhagymát. A paradicsomos szószhoz egy darabolt konzerv paradicsomot öntsünk egy tálba, sózzuk, borsozzuk, és egy kiskanál cukorral édesítsük. Jöhet bele oregánó, és 1 szem szárított chili, és egy nagyon kevés olívaolaj. Botmixerrel pürésítsük.
Utolsó fázis a tortillák sütése. Fontos, hogy frissen együk, mert ha kihűlt, akkor megkeményedik és törni fog, de az is jó, ha evés előtt egy serpenyőben mind a két oldalát megmelegítjük, akkor újra puha lesz. A tálba szitált lisztet morzsoljuk el a hideg vajjal. Jöhet a só, és a szódabikarbóna, majd 3 részletben adjuk hozzá a meleg vizet. Ragadós, rugalmas tésztát fogunk kapni. Osszuk őket 8-9 egyenlő golyóra. Sütés előtt lisztezett deszkán nyújtsuk ki őket kerekre, és száraz serpenyőben süssük mind a két oldalát 1-1 percig. Akkor jó, ha már elkezd foltosodni a tészta külseje. Vegyünk kézbe egy tortillát, szedjünk rá a csirkéből a salátákból, szórjuk meg hagymával és öntsük le a kétféle öntettel, tekerjük fel, és már ehetjük is. Igazán finom, tartalmas és egészséges fogás, és persze mondanom sem kell, annak csak a képzelet szabhat határt, mi mindennel lehet még megtölteni.
Csirkés tortilla tekercs
Hozzávalók a tortillához:
45 dkg liszt
8 dkg vaj
1-2 teáskanál só
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2-2,5 dl meleg víz
Hozzávalók a töltelékhez:
60-80 dkg csirkemell (a páchoz 4 dl tej és 3-4 gerezd zúzott fokhagyma)
10 dkg szalonna/sonka
1 fej jégsaláta
1 fej vöröskáposzta
1 vöröshagyma
1 paradicsomkonzerv
2 dl joghurt
só, bors, zöld fűszere, szárított chili
olívaolaj
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez