Gurmanok! Újabb esély Budán
Jó hely a Batthyány tér. Gasztronómiai szempontból is egyre inkább.
Régen szerettük a csarnok, a Nagyi palacsintázója és a pár sarokra lévő Pajtás önkiszolgáló étterem miatt, de az tényleg rég volt. Ma már többre vágyik a minőséget szem előtt tartó budai gurman. Pár éve megnyitott Coyote Coffee & Deli a Markovits István és Iskola utca sarkán, ahol a jó kávénak, a mesterien képzett személyzetnek, na meg a helyben sütött pitéknek és tortáknak köszönhetően reggelizők hada kezdi a napját.
Ma már egyéb napszakokban is érdemes az Iskola utca felé járni, hiszen a 29-es szám alatt 2011 augusztusa óta a francia konyhaművészetet és a tradicionális magyar ízvilágot egyesíti Nánási Lajos séf. Az Atakám Budai Bisztró borétteremként is megállja a helyét, de a lényeg, hogy az ételekhez kizárólag a legkiválóbb minőségű alapanyagokat használják.
Ahhoz, hogy erről saját érzékszerveinkkel is minél alaposabban győződhessünk meg, egy eseménytelen hétfő végén hárman ültünk be az Atakámba. A hét eleji esték jók tesztelésre, mert általában mindenhova be lehet jutni foglalás nélkül is – igaz, ez aznap este a Borkonyhába nem sikerült. Elöljáróban csak annyit, csöppet sem bántuk meg, hogy a Borkonyhát át kellett ütemeznünk egy másik alkalomra.
Mivel az Iskola utca 29 alatt korábban üzemelő zsírszagú étterem-sörözőt messzire ajánlott volt elkerülni, nem tudom megmondani, mit őriztek meg az „eredeti” belsőből. Valószínűleg semmit, de ha a terméskő lábazatot igen, akkor kár volt. Ha pedig nem örökölt, akkor meg nem értem, mert első benyomásra kilóg az összképből. Ettől a helyiség övmagasságig amolyan trattoriás érzés, de deréktól fölfelé otthonos Provence-i a hangulat, amelyben jól illeszkednek a XIX. századi magyar vidéki kúriák berendezéseit idéző bútorok. Az asztalok néhol kicsit közel állnak egymáshoz, így elkerülhetetlen, hogy a szomszédban ülő amerikai házaspár elmesélje, Prágától Münchenig nem ettek ilyen jót.
Bíztató előjelek, még ha nem is szívesen alapoz az ember egy american tourist ízlésére. Az étlap is kecsegtető, nem regényszerű, csak amolyan novella, amit szívesen olvasok el többször is. Nem szenvedek attól, hogy tíz-húsz hangzatos fogás közül kelljen sorsolással dönteni, mégis van négy-hat étel, amit rögtön kipróbálnék. Leosztjuk a szerepeket, beleválasztjuk a pincér ajánlatát is, és természetesen tesztelésre hívjuk a kandírozott fügével kínált kacsamájat. Asztaltársaságomban egy osztrák világutazó, aki a golfozásnál jobban csak enni szeret. Az előétel elfogyasztása után, az étterem kártyájáról beolvassa a QR-kódot és bejelöli a facebookon, hogy az Atakámban tartózkodik. Innen tudom, hogy ő is tízes körülire értékelte a májat és a hozzá körített szarvasgombás krumplipürét.
A főétel választás bárány, mangalica és csirke vonalon ágazik háromfelé. Utóbbit salátaágyon fekszik, ezért supreme-nek hívják, de inkább száraz, mint supreme. De mit várjunk egy csirkétől, szegény száraznak és ízetlennek született. Elosztjuk inkább a fehérboros zöldségekkel párosított bárány csülköt és a kecskesajt rizottóval érkező mangalica szüzet. Más korokban és élethelyzetben biztos nem mondanék ilyet, de vigyétek a szüzeket! Még ha oly omlósak és zsengék is, de nem érdekel, mert a rizottó telitalálat. Az olvadó kecskesajt között meg-megroppanó töpörtyű darabok rabul ejtenek. Apró adagokban párosítom a borral és elbizonytalanodok, vajon kell-e nekem ezt az ízt pofán csapni bármilyen desszerttel.
De a csábítás nagy, mert a napi desszert mákparfait, és a fagyasztott desszertek bármennyi fogás után elférnek még. Hűs, kellően szilárd állagú és mák ízű, ennél több nem is kell ebben a műfajban. Az asztalra érkező újragondolt somlóiba is belekóstolok, de csak azért, hogy nyugtázhassam, jót ajánlottam külföldi vendégemnek.
Az Atakámat is csak ajánlani tudom, és nem csak azoknak, akik külföldi vendégeiket akarják lenyűgözni. A háromfős vacsora 1-1 pohár borral és előétellel 20 000 Ft alatt maradt, így akár a családi ebédet vagy vacsorát is érdemes a budai gurmanok lehetséges új törzshelyére tervezni. Mert aki ezentúl az Iskola utcában sétál, az már megtalálhatja a barátságos vendéglátás és a kifinomult, újító konyha iskoláját is.
Atakám Budai Bisztró és Étterem, 1011. Budapest, Iskola u. 29.
Nyitvatartás: étterem10:00 - 23:00, konyha10:00 - 22:00
Telefon: +36 1 781-4129, +36 20 547-9890
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez