Grillezett camambert mézes mandulával
Ez a mostani cikk nem is igazán recept, sokkal inkább egy jó tipp egy könnyed nyári ebédhez, amikor senki sem akar órákat eltölteni a konyhában ácsorogva, de a zacskós leves ki van zárva egyértelműen. Csupa friss dolog van benne, és aki olvasta a hétfői cikket a házi meggylekvárról, érteni fogja hogyan is született meg ennek a menünek a gondolata.
Személyenként nyugodtan számolhatunk 1 egész sajttal, de érdemes jó minőségű, igazán krémes francia camambert-t venni. Készíthetjük sütőben, vagy grill rácson – én az utóbbi módszerrel éltem. Egy tepsit vagy sütőlemezt béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük rá a sajtokat egymástól viszonylag nagy távolságra, hogy ne süljenek össze. Alacsony hőmérsékleten süssük, és 5-10 percenként fordítsuk meg őket. Akkor jó, ha kicsit felpúposodik, a szélei és a teteje pedig kap némi kormos színt. Ezt a fogást azonnal kell fogyasztani, hogy a sajt folyós maradjon, szóval a salátát mindenképp előtte készítsük el. Most egy teljesen alap verziót, ruccolát datolya paradicsommal tettem az asztalra. Az öntethez 1 evőkanál citromléhez 3 evőkanál nagyon jó minőségű olívaolajat kevertem el, valamint 1,5 kiskanál dijoni mustárt, sót, borsot. A mustár erős íze remekül megy a ruccola csípősségéhez, az egész pedig nagyon jól harmonizál köretként a camambert-hez. Tálaláskor egy marék apróra vágott mandulát megpirítottam egy száraz serpenyőben, majd 1 dl mézet egy lábasban felforraltam és beleforgattam a magokat. A sajtot ezzel locsoltam meg, de még jutott a salátára is. Az egész kompozíció könnyen elbír még egy kis édeset, ezért külön edénybe szedtem még egy kevés házi meggylekvárt is. Egy pohár jó rosé, napsütés, Balaton, ez így mind együtt csodás.
Grillezett camambert mézes mandulával:
- (személyenként )1 camambert sajt
- 1 dl méz
- 5 dkg mandula
- 4 marék ruccola
- 5-8 szem datolya paradicsom
- 1 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1,5 kiskanál dijoni mustár
- só, bors
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez