Gabona, ami nem hízlal
Az aztékok és inkák a gyakori fogyasztás mellett rituálékon is használták, hiszen az amaránt szent, testi és szellemi erőt biztosító növény volt.
Amikor a keresztény Európából érkező hódítók először találkoztak az amaránttal, egyből a barbár rítusok eszközének könyvelték el, így betiltották termesztését. A csodálatos gabona eltűnt, s csak kisebb dél-amerikai falvakban termesztették, illegálisan. Egészen a hetvenes évekig kellett várni, hogy újra „divatba jöjjön”, s nekünk, magyaroknak csak kb. 10 éve mutatkozott be ez a kiváló élettani hatásokkal bíró gabona. Hazánkban államilag elismert, új fajtát is nemesítettek pár biogazdaságokban. S bár az export már beindult, mi csak 1-2 éve fedeztük fel az amarántot.
Azték amaránt szüret
Amaránt, mint fehérje forrás
Lisztje négyszer több cinket, ötször több vasat, hétszer több kalciumot tartalmaz a sima búzalisztnél, valamint magnéziumtartalma is nagyon magas. A nyers amarántmag fehérjetartalma pedig a tehéntejet és a szóját is lekörözi! Erősen ajánlott ezért vegetáriánusoknak, vashiányban szenvedőknek, hiszen kiváló fehérjeforrás.
Az amaránt tökéletes sűrítőszer (így elhagyhatjuk a mesterséges úton nyert keményítőporokat!), kenyérsütésre, kásakészítésre is nagyszerű. Szénhidrát tartalma pedig elenyésző ahhoz képest, hogy mennyi vitamint, rostot és ásványi anyagot tartalmaz. Lúgosító kúrákhoz is szuper. Diétánk közben tehát nem kell elfelejtenünk a sűrítést, csupán liszt helyett amaránttal oldjuk meg, például a főzelékek, krémlevesek sűrítését. Cukorbetegeknek, glikémiás index szerint étkezőknek, paleolit életmódot élőknek valóságos csodagabona az amaránt, és a gluténérzékenyek is nyugodt szívvel fogyaszthatják.
Amaránt növény a földeken és a tálban
Olyan, mint a popcorn
Szerencsére már majdnem mindegyik bioboltban találkozhatunk lisztjével, és a pattogatott amaránttal is, melynek íze meglepően hasonlít a pattogatott kukoricáéhoz, hasonlóan édeskés aromája van! Tejbe, joghurtba, vagy müzlibe keverve is ínycsiklandó csemege, de panírozni is tudunk vele. Az amarántot szinte végtelen módon fel lehet használni, akár a lisztet.
Mint minden egészséges, és bio termék, az amaránt sem a sima búzaliszt árszínvonalán van. De jó hír, hogy az ára nem horror, és 100gr amarántból egész sokáig elvegetálhatunk, ha például sűrítésre használjuk, vagy reggelikhez
Mint minden „új” gabonával, az amaránttal is sokat kell kísérletezni. Senki se keseredjen el, ha először nem lesz valaminek olyan állaga, mint amit elképzelt. Gyakorlat teszi a mestert...
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez