Fúziós vega vacsi
Van benne egy kis orosz, egy kis ázsiai, meg egy kis indiai. És pofon egyszerű az egész, ellenben sok embert lehet vele jól lakatni. Nem szándékosan húsmentes menü, egyszerűen nem volt most szükség rá. Ha pedig valaki a vegán étrendet követi, annak is könnyen átformálható a recept, az alapanyagokat tekintve.
Ebből a menüből nekem a sült sárgarépakrém tetszik. Úgy egy éve mutatta meg anyukám, aki valamilyen tévé újság hátuljából vágta ki a receptet. Nem tűnt annyira izgalmasnak, de azért megkóstoltam, amikor elkészítette. És szerelem volt első harapásra. A titka a sült sárgarépa. Hámozzuk meg, és vágjuk kisebb darabkákra a karottát, majd dobjuk egy tepsibe, vágjunk rá 4-5 dkg vajat, szórjuk meg friss kakukkfűvel, és toljuk be egy fél órára sülni. Azért nézzünk rá, nehogy megégjen, de egy kicsi füstös íz csak jót tesz neki egyébként. Akkor jó, ha megszúrjuk, és könnyen bele lehet vágni. Ha kész, dobjuk egy keverő tálba, adjuk hozzá a joghurtot, a zúzott fokhagymát, a citromlevet, sót, fahéjat, római köményt, chili pasztát és egyszerűen turmixoljuk le.
Ezt pedig most a blinire, azaz az oroszok palacsintájára kentem. Ez az a tészta, amit főleg kaviárral fogyasztanak, de ez csak megszokás kérdése. A blinihez az élesztőt futtassuk fel egy kevés langyos cukros tejben, és öntsük a kétféle liszt közepébe. Jöhet bele a tojás, az áttört, főtt burgonya, az olvasztott vaj, végül a felvert tojásfehérje, amiből sűrű palacsintatésztát kell kapnunk. Egy teflon serpenyőben olvasszunk fel egy kevés vajat, és ha elég forró, kanalazzunk rá a tésztából. A formája nagyjából legyen ovális, de nem kell centizgetni. Mind a két felét addig süssük, amíg kis barna foltok nem lesznek rajta.
A zöldség tempurához most csak cukkinit használtam, de mondanom sem kell, bármit lehet. A zöldséget hámozzuk meg, vágjuk 5 cm-es hasábokra, és sózzuk be. A panírhoz a lisztet, a keményítőt, a jeges vizet és a felvert tojásfehérjét összedolgozzuk, majd megforgatjuk benne a cukkiniket, és bő olajban kisütjük. Mellé én újhagymával és kevés rózsaborssal és sóval fűszerezett tejfölt kínáltam. Sokszínű és ízletes fogások, amivel könnyen lenyűgözhető bárki
Sült sárgarépakrém:
25 dkg répa
1 gerezd fokhagyma
fél cittrom leve
só
fahéj
római kömény
2 evőkanál joghurt
1 mk chili paszta
a sütésheze 4 dkg vaj és egy kevés kakukkfű
Burgonyás Blini:
12 dkg finomliszt
8 dkg rétesliszt
5 dkg főtt burgonya
1 dkg élesztő
2 dl tej
6 dkg vaj
2 db tojás
só
Cukkini tempura:
fél kg cukkini
10 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1 db tojás
hideg víz
só
Telfölös mártogató:
40 dkg tejföl
1 csokor újhagyma
rózsabors
só
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez