Függőséget okoz
1957 óta, immár 55 éve ünneplik meg a tej világnapját, mert a tejnél kevés egészségesebb dolog van.
A tejnek immun- és csonterősítő hatása is van, és gazdagon tartalmaz vitaminokat is, remek kalcium, foszfor, cink és B-vitamin forrás. Ha erre ráérzel, te is a rabjává válhatsz.
A Föld lakossága fejenként 33 liter tejet fogyaszt évente, de ez országonként és földrészenként is meglehetősen eltérő mértékű. A legtöbb tejet Ausztrália és a Csendes-óceán térségében isszák, 93 litert évenként és személyenként, Észak-Amerika 69 literrel, Nyugat-Európa 67 literrel következik a sorban, Ázsiában viszont mindössze 5-6 liter a fejenkénti tejfogyasztás évente. Mi magyarok sem állunk rosszul, évente 67 literes tejfogyasztásunkkal az uniós átlag előtt járunk, pedig naponta csak 1,8 dl tejet iszunk átlagban, ami kicsit alulmarad a dietetikusok által javasolt napi 0,5 literes mennyiségtől. Ráadásul nagy örömünkre már Vitál tejet is fogyaszthatunk, amely amellett, hogy tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen A-, D-, E-, valamint B3-, B6-, B9- (folsav) és C-vitaminokat, még extra kalciummal, magnéziummal is hozzájárul egészséged és mindennapi vitalitásod megőrzéséhez.
A tejet sokan isszák és szeretik csak úgy magában, de az angolszász országokban például a tej a reggeli zabkása elengedhetetlen kísérője is. A beáztatott zabpelyhet gyümölcsökkel, juharsziruppal, fahéjjal, vagy egyéb ízesítésekkel fogyasztják. A kakaóról is kiderült szerencsére, hogy fogyasztása egészséges, antioxidánsokat és flavonoidokat is tartalmaz, köszönjük a hollandoknak, hogy divatba hozták. A fél világ biztos, hogy kakaóval kezdi a napot, a kiskorúak leginkább, de ismerünk olyan nagykorút is, akinek kakaó nélkül még felnőttként sem indul be a nap. Megint mások a tejeskávé varázslatában hisznek, valószínűleg ez a világ másik fele. Egy igazi Wiener Melange-ért már neked sem kell a szomszédba mennünk, hiszen bármikor élvezheted, csak legyen otthon vitamindús, finom, friss tej.
És szerencsére a tej további nagyszerű fogásokra ad alkalmat: hiszen van-e olyan gyerek, aki tejbegríz nélkül nő fel? Az egyik legfinomabb csemege, szinte függőséget okoz, még szerencse, hogy sosem kell leszoknunk róla. Tejberizs, tejes pite, puding, ez mind-mind finom, friss tejből készítendő, szívvel-lélekkel, szeretettel, változatos hozzávalókkal. A világ számos országában készülnek hasonló tejes desszertek, és a nemzetköziségnek hála, ma már mi is megismerhettünk néhány külföldi kedvencet is. Következzék most egy nyerő trió: magyar, olasz és francia desszert-ajánlat.
Klasszikus madártej
1,5 l 2,8 %-os tej
15 dkg cukor
4 tojás
1 tasak vaníliás cukor
A tojásokat válaszd ketté, a sárgákat a cukorral keverd habosra, majd folytonos kevergetés mellett öntsd a forró tejbe. A fehérjéket ezután verd kemény habbá, és amikor forr a vaníliás cukros tej, vizes kanállal kis halmokat eressz bele. A habgombóc mindkét oldalát főzd meg, majd a tejjel együtt hűtsd le. Hidegen tálald.
Madártej
Barackos panna cotta
4 dl tejszín
2,5 dl 2,8 %-os tej
10 g zselatin
5-8 dkg cukor
1 rúd vanília
3-4 sárgabarack
1-2 zöld kardamom
A zselatint 3-4 evőkanál vízzel keverd csomómentesre, majd add hozzá a tejszínt, a tejet, a cukrot és a vanília kikapart magját. Folyamatos kevergetés mellett forrald fel, majd forrás után adagold tálkákba, és ha lehűlt, tedd hűtőbe 3-4 órára. A felezett sárgabarackokat vágott felükkel lefelé tedd egy forró serpenyőbe fél percre, majd a gyümölcsöket halmozd a panna cotta tetejére. A kardamomról fejtsd le a zöld héját, és a belsejében található apró fekete magvakat zúzd össze mozsárban, majd szórd meg a barackot.
Panna cotta barackkal
Créme Brulée
3,5 dl tejszín
1,2 dl 2,8 %-os tej
5 tojássárgája
6 dkg + 6 teáskanál cukor
vaníliakivonat
A sütőt melegítsd elő 140 fokra. A tejszínt a tejjel forrald össze, a tojássárgáját, cukrot, vaníliakivonatot egy tálban keverd el, majd a forró tejszínes tejet lassan add hozzá, és addig keverd, amíg össze áll. Finom szűrőn szűrd át, a habot merd le, majd öntsd a soufflé-formába. A tepsibe annyi meleg vizet önts, hogy a formának feléig érjen. 40-45 percig süsd, amíg elkezd szilárdulni. A sütőből kivéve hagyd teljesen kihűlni, majd tálalásig rakd hűtőbe. Tálalás előtt 1-1 teáskanálnyi cukorral egyenletesen szórd meg a tetejét és konyhai lángszóróval karamellizáld a felszínét.
Créme brulée
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez