Főzz olaszul: tökéletes tésztát
Egyszerűnek tűnik, és az is. Csak ez a pár fortélyt kell hozzá.
Egyszer meg kell kóstolni egy jól kifőzött, házi készítésű tésztát, és onnantól kezdve nem lesz furcsa, hogy szinte önmagában, csak olívaolajjal és fokhagymával is ehető. Ehhez azonban az kell, hogy a tészta az alábbi néhány szabály betartásával kerüljön az asztalra.
• Az olaszok a tésztát forrásban lévő vízbe teszik. Mégpedig bő vízbe, 1 rész tésztához 5 rész vizet számítanak, azaz 1 kg tészta 5 liter vízben fő meg tisztességesen.
• A főzővíz annyira sós, mint a tenger.
• A főzővízbe a són kívül semmi mást nem öntenek.
• Al dentére, azaz fogkeményre főzik a tésztát, amire nálunk sokan mondják, hogy nincs megfőve. Pedig meg van.
A lapos metélt és a gitárhúr is akkor igazi, ha te gyúrod
• A megfőtt és lecsurgatott tésztát azonnal beleforgatják a szószba és tálalják, így nincs ideje összeragadni.
• Tésztát csak frissen esznek, mindig ügyelnek arra, hogy annyit főzzenek ki, amennyi el is fogy.
• A kézzel készült friss tésztát csupán 2-3 percig kell főzni, a boltihoz a csomagoláson lévő időtartam viszont csak támpontot ad, az a biztos, ha megkóstolod a tésztát.
• Ügyelj a tészta és a ragu arányára: csak annyi szószba vagy raguba forgasd a kifőtt tésztát, amennyit az felvesz. Az étkezés végén nem maradhat szósz a tányér alján!
Betűk és fotók: Essencia Főzőiskola
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez