Főzz olaszul: az eredeti bolognai
Sokféleképpen csinálják a világban, de az eredeti csak egyféleképpen készülhet – kifogástalan minőségű paradicsompüréből és húsból.
Tagliatelle bolognai raguval
Hozzávalók 2 személyre:
kb. 20 dkg tagliatelle
125 g darált hús (fele borjú-, fele marhahús, azonos testrészből)
25 g húsos szalonna (a legjobb a pancetta)
25 g sárgarépa
25 g szárzeller
25 g vöröshagyma
1 evőkanál paradicsompüré
0,5 dl vörösbor
1 evőkanál vaj
kevés rozmaring
fél gerezd fokhagyma
5 dkg parmezán
hús- vagy zöldségalaplé
1. A húsos szalonnát, a vöröshagymát, a szárzellert és a sárgarépát vágd apró kockákra.
2. A darált borjúhúst a szalonna, olívaolaj, hagyma, rozmaring, fokhagyma, angolzeller és sárgarépa finomra vágott keverékén (ez a soffrito) kezd pirítani. Ha szükséges, adj hozzá kevés alaplevet.
3. Amikor a hús félpuha, paradicsompürével pirítsd tovább, és adj hozzá vörösbort.
4. Az elpárolgott alaplevet folyamaton pótold, amíg minden megpuhul. Érdemes szakaszosan felönteni alaplével, hogy a ragu szaftosabb legyen.
5. Ízlés szerint sózd, borsozd és végül adj hozzá jó minőségű vajat. Tálaláskor keverd össze a tésztával és a tetejét szórd meg reszelt parmezánnal.
Mire használd? Tésztaszószként spagettival, széles metélttel, lasagnelapok közé tölteléknek, rakott egytálételnek krumplipürét rétegezve rá és azzal összesütve.
Zöldségalaplé
Hozzávalók 4 literhez:
60 ml olaj
130 g vöröshagyma
130 g póréhagyma
70 g zellerszár
70 g sárgarépa
70 g paradicsom
3 gerezd fokhagyma
4,5 l hideg víz
1. A zöldségeket tisztítsd meg, vágd egyenlő darabokra, a fokhagymát zúzd össze.
2. Az olajat melegítsd föl egy lábosban és öntsd bele a zöldségeket.
3. 3-5 percig párold lefedve.
4. Öntsd bele a vizet és 30-40 percig főzd gyöngyözve, félidőben add hozzá a fűszerzacskót.
5. Az alaplevet szűrd le, így egy-két napig a hűtőszekrényben tartható. A fel nem használt alaplevet adagonként érdemes lefagyasztani és később krémlevesekhez, rizottóhoz vagy éppen egy újabb adag bolognai raguhoz fölhasználni.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez