Fittanyuka: zserbógolyó
Elérkezett az ősz és a diós desszertek ideje. A dió nagyon értékes olajokat tartalmaz és magas az E vitamin és kalcium tartalma, a legjobb ha nyersen fogyasszuk. Most egy olyan desszert receptemet mutatom be nektek amely ízre pontosan olyan, mint a hagyományos zserbó. Tudjuk, a hagyományos zserbót sütni kell, viszont ezt nem és sokkal gyorsabban is elkészíthető! Nyers desszertnek is megfelel, az összetevők teljesen természetesek és nem tartalmaz hozzáadott cukrot, továbbá tej,- tojás és gluténmentes! Nem kis hátránya, hogy szénhidrát tartalma is alacsonyabb.
Hozzávalók:
(kb. 20 db golyó)
150 g aszalt sárgabarack (kén-dioxid mentes)
150 g darált dió
2 evőkanál vanília kivonat vagy késhegynyi őrölt bourbon vanília
1/2 citrom reszelt héja
250 g 70 %-os étcsokoládé bevonó
2 evőkanál kókusz olaj
Elkészítése:
Kézi botmixer szükséges az elkészítéséhez. Az aszalt sárgabarackot, beáztatjuk 1-2 órára annyi vízbe, amennyi ellepi. Miután beáztattuk az összetevőket összeturmixoljuk és éppen csak annyi vizet (amiben beáztattuk) öntünk hozzá, hogy turmixolni tudjuk. Ha túl lágy lett a massza akkor még adhatunk hozzá darált diót. 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd vizes gézzel kis golyókat formázunk belőle. Az étcsokoládé bevonót vízgőz felett felolvasztjuk, majd a golyókat hústűre szúrjuk és egyenként belemártjuk a csokoládé masszába. Tetejüket dióbéllel díszitjük és bonbon papírokba csomagoljuk. Hűtőben tároljuk a fogyasztásig.
Tipp: Ha a golyókat 10-15 percre a fagyasztóba tesszük, akkor az étcsokoládé azonnal rádermed!
Szabóné Papp Emőke- életmód tanácsadó
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez